Društvo

I roditelji u BiH strahuju za matične ćelije koje su pohranili

​BANJALUKA – Na stotine roditelja iz BiH pokušava da dođe do informacija o daljoj sudbini uzoraka koje su položili u banku matičnih ćelija “CryoSave”, jednu od najvećih u Evropi, a koja je ostala bez dozvole za rad.

Naime, njima je zbog sumnje u kršenje zakona u Švajcarskoj, a koji se odnosi na izvještavanje i saradnju s korisnicima, zabranjeno da prikupljaju, skladište, izvoze i uvoze matične ćelije, pa su oni koji su u ovaj postupak uložili nekoliko hiljada maraka u strahu da će im propasti investicija u zdravlje njihovih najbližih.

Najveću sumnju izazvao je transport uzoraka u Poljsku bez saglasnosti klijenata, čime su prekršili niz zakona u Švajcarskoj, nakon čega su i ostali bez dozvole.

Prijavu je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva “Swissmedic” podnio Rastko Petaković, advokat iz Beograda, kojeg su angažovale upravo zabrinute porodice.

Odmah je pokrenut postupak protiv kompanije i menadžmenta, izvršen je pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

“Transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i znanja korisnika. I ne samo to, ‘CryoSave’ je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj”, kazao je on.

Preko svog Twitter naloga je poručio kako će, kada je riječ o korisnicima iz BiH, sarađivati s Nevenom Tomić-Lučić, advokatom iz Banjaluke.

“Najbolje je sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u zajedničku tužbu”, rekao je Petaković.

Banjalučanka O.M., koja je “CryoSaveu” povjerila ćelije svoja dva djeteta, kaže kako ju je 13. septembra putem e-maila “CryoSave” obavijestio kako su uzorci uskladišteni u Poljskoj, gdje su sklopili ugovor s kompanijom PBKM.

“Oni su zvanično priznati od strane organa za javno zdravstvo i izabrani su od strane ‘CryoSavea’, a imaju sve potrebne akreditacije za naše standarde kvaliteta i za vaš mir. Osim toga, mi smo izvršili reviziju njihovog sistema kvaliteta i to ćemo redovno činiti kako bismo potvrdili da i dalje savršeno odgovara našim zahtjevima”, stoji u pismu koje je dobila, a u koje su “Nezavisne” imale uvid.

Inače, “CryoSave” u BiH ne posluje već nekoliko godina, ali se preko društvenih mreža neko i dalje oglašava u njihovo ime, uz kontakt telefon iz Srbije. Međutim, na taj broj nam se juče niko nije javio pa korisnicima preostaje da odgovore na svoja pitanja dobiju u centrali u Švajcarskoj.

Postupanje s matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce u ovoj zemlji je regulisano Zakonom o transplantaciji i Zakonom o terapijskim proizvodima. Banke matičnih ćelija podliježu posebnim zahtjevima kao i kvalitetu skladištenja i sigurnosti pohranjenih matičnih ćelija.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!