Politika

U Palati RS provjera kandidata za novi sastav Komisije za hartije od vrijednosti

BANJALUKA – Komisija za izbor članova Komisije za hartije od vrijednosti RS obaviće danas u Palati predsjednika Republike Srpske u Banjaluci intervjue sa kandidatima za popunu novog saziva ovog regulatornog tijela.

Na konkurs koji je trajao petnaest dana prijavilo se šesnaest kandidata, od toga dva dosadašnja dugogodišnja člana Komisije koji su funkciju predsjednika i članova obavljali u više od prethodnih petnaest godina u tri mandata, Miodrag Jandrić i Predrag Gajić, magistri ekonomskih nauka. Prijavljeni su još i Boris Srdić, Darko Barašin, Ognjen Mihajlović, Nataša Majstorović, Bojan Blagojević, Božana Bojić, Dušanka Dević, Radomir Repija, Saša Zubović, Tajana Serdar Raković, kao i tri kandidata zaposlenih u Komisiji, Baljana Jovetić-Bušinoska, Andreja Trišić i Radovan El Chabaan.

Kandidati za ove funkcije su se mogli prijaviti na konkurs koji je odlukom predsjednice RS Željke Cvijanović bio raspisan do 17. oktobra ove godine. Članovi dosadašnjeg sastava Komisije već duže vrijeme  funkcionišu u tehničkom mandatu, od kada im angažman istekao u februaru 2017. godine.

Za razliku od prethodnog konkursa iz 2012. godine kada su novoizabrani saziv morali činiti bar dva člana iz prethodnog sastava Komisije, izmjenama zakona u međuvremenu je takav zahtjev isključen.

Kompletan saziv ovog petočlanog tijela koje će regulisati tržište vrijedno nekoliko milijardi maraka će po okončanju postupka i na prijedlog predsjednice Republike imenovati Narodna skupština Republike Srpske.

Boris Srdić, po zanimanju diplomirani ekonomista, zaposlen je u Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske na poslovima investicionog menadžera.

Radovan El Chabaan je magistar ekonomskih nauka, autor nekoliko naučnih i stručnih radova iz oblasti funkcionisanja savremenih finansijskih tržišta, nosilac licence investicionog menadžera, internog revizora i sudskog vještaka ekonomske struke.

Darko Barašin, po zanimanju diplomirani ekonomista, sa preko deset godina iskustva na tržištu kapitala i finansijskom tržištu. Radio je u NLB Banci i Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske, kao član Uprave. 

Biljana Jovetić- Bušinoska ima izuzetno iskustvo u međunarodnoj saradnji finansijskih institucija, obavila je brojne edukacije na ovu temu. Na tržištu kapitala radi od njenogovog začetka 2000. godine, objavila je brojne stručne radove u zemlji i inostranstvu.

Ognjen Mihajlović diplomirani pravnik, član je Upravnog odbora Banjalučke berze  i OIF “Euroinvestment Fonda”. U prethodnom mandatu je obavljao funkciju člana  Nadzornih odbora “RITE Ugljevik”a.d.  

Nataša Majstorović, diplomirani ekonomista sa višegodišnjim brokerskim iskustvom. Radila u Raiffeisen banci, trenutno zaposlena u UniCredit banci u Banjaluci.

Bojan Blagojević, diplomirani ekonomista obavljao je više od 5 godina funkciju direktora Zepter Brokera do momenta oduzimanja dozvole ovom Društvu. Trenutno je direktor banjalučkog preduzeća Adriatic Investment Konsalting a.d. i predsjednik odbora za reviziju Garantnog fonda RS.

Božana Bojić, magistar ekonomskih nauka iz Banje Luke, član je Nadzornog odbora Banjalučke berze i nosilac licence brokera i investicionog menadžera. Zaposlena je u Banci Srpske a.d. u stečaju.

Dušanka Dević, diplomirani pravnik je zaposlena u Elektorkrajini a.d., dok je bogato iskustvo na tržištu kapitala RS stekla obavljajući funkciju rukovodioca jedninice za nadzor u Društvu za upravljanje investicionim fondovima Kristal Invest. Član je nadzornog odbora u OIF „Eroinvestment fond“ i nosilac licence investicionog menadžera.

Radomir Repija, diplomirani ekonomista koji je svoju karijeru na tržištu kapitala otpočeo u brokerskom društvu Akcija broker a.d. u svojstvu brokera sve do oduziamnja dozvole od strane Komisije za HOV ovom Društvu. Zaposlen je u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

Saša Zubović diplomirani ekonomista zaposlen je u Garantnom fondu RS, na poziciji viši saradnik za plasmane.

Kandidaturu je podnijela i Tajana Serdar Raković, docent doktor ekonomskih nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci na katedri za računovodstvo i poslovne finansije.

Pored uslova koji podrazumijevaju visoku stručnu spremu ekonomskog ili pravnog smjera, pet godina radnog iskustva, te odgovarajuće stručno zvanje i lična svojstva, kandidati koji su konkurisali između ostalog nisu smjeli biti stranačke ličnosti, kažnjavani za privredna djela, niti posjedovati udio ili akcije u kapitalu pravnih lica kojima Komisija daje dozvole za obavljanje poslova.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!