Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Hoakin Finiks: Brat mu se predozirao, roditelji bili članovi sekte

Pomalo čudan, drugačiji, introvertan, zbunjujući – neki su od najučestalijih epiteta kojima se opisuje ličnost Hoakina Finiksa, o kome svi pričaju prethodnih nekoliko mjeseci.

Uloga u filmu “Joker” instant ga je smjestila među holivudske zvijezde prvog reda, iako je Hoakin i prisutan i zapažen u Holivudu poprilično, pogotovo u posljednjih nekoliko godina.

Glumom je počeo da se bavi još kao dijete, a sve do 2005. godine i vodeće uloge u ostvarenju “Walk the Line”, u kome je tumačio ulogu čuvenog kantri muzičara Džonija Keša, koji ga je sam izabrao za ovu rolu, Hoakin je mahom bio zapažen zahvaljujući sporednim ulogama.

Iako se pretjerano ne eksponira u medijima i trudi se da privatni žvot sakrije od očiju javnosti, to mu ne polazi najbolje za rukom.

1. Uvijek se znoji kada glumi

Nervoza i anksioznost prevladavaju tokom snimanja svakog kadra u kome se pojavljuje, mada to nikada ne biste rekli. Glumac je vrlo otvoren u vezi s ovom pozitivnom tremom, kaže da mu je svaki film poput prvog i da se na početku toliko znoji da izuzetno često mora da mijenja majice.

2. Ne gleda svoje filmove

Hoakin nije usamljen u ovom klubu, postoji čitav niz glumaca i glumica koji ne gledaju svoja ostvarenja, kao što su na primjer: Havier Bardem, Ris Viterspun, Nikol Kidman. Hoakinov razlog je taj što smatra da će gledajući sebe na velikom platnu to negativno uticati na njegov rad.

3. Njegov brat je čuvena tinejdžerska zvijezda devedesetih

Hoakinov brat River Finiks još kao dijete postao je velika zvijezda, zahvaljujući ulozi u legendarnom filmu “Stand by me”. Od tog momenta njegova popularnost krenula je vrtoglavom brzinom ka usponu. Hoakin, koji je četiri godine mlađi od Rivera, takođe je glumio tada, ali je njegov uspjeh bio zanemariv u odnosu na Riverov.

4. Riverova smrt

U čuvenom holivudskom noćnom klubu “The Viper Room”, čiji je suvlasnik bio Džoni Dep, River je bio čest gost. Te večeri, 30. oktobra 1994, River se pojavio u društvu dobrog druga Džona Frušontea, gitariste “Red Hot Chili Peppersa”. Obojica su bili vidno pod uticajem opijata, koje su prethodno danima konzumirali zajedno. Ipak, izveli su nastup sa zajedničkim bendom, pod nazivom “P” u kome je svirao i Dep. Tokom nastupa River je jednom od članova rekao da se ne osjeća dobro i da misli da se predozirao. Ni nekoliko sati od toga nije prošlo kada su Rivera pronašli ispred kluba u stanju konvulzije – ležao je na podu, a mišići su mu se nasumično grčili i opuštali. Hoakin i Rain (njihova srednja sestra) bili su u publici te večeri i upravo su oni bili ti koji su pokušali da spasu brata. Rain mu je davala vještačko disanje, dok je Hoakin zvao hitnu pomoć. Ipak, tog jutra – 31. oktobra u 1.51, River Finiks proglašen je mrtvim. Imao je samo 23 godine.

5. Član hrišćanske sekte

Kada se Hoakin rodio, porodica je živjela u Portoriku, gdje su se roditelji priklonili kontroverznom hrišćanskom pokretu pod nazivom “Children of God”. Njegovi majka i otac Arlin i Džon Li Botom bili su misionari u Venecueli tokom prvih godina glumčevog odrastanja i živjeli su u priličnoj oskudici. Inače, Hoakin pored Rivera, ima i tri sestre Rain, Samer i Liberti. Ova epizoda na svu sreću nije trajala predugo. Roditelji su shvatili da je vođa crkve loš čovjek, te su se vratili nazad u Ameriku. Ipak govorilo se da su tokom tog perioda Rivera seksualno zlostavljali članovi sekte.

5.  Jedno vrijeme se zvao List, dok je porodično prezime Finiks izmišljeno

Glumca je iritiralo što njegovi braća i sestre imaju posebna imena, dok ni on sam ne može svoje ime lijepo da izgovori, a pogotovo neko drugi, te je još kao dijete promjenio ime u Leaf ili List. Čak je i neke prve značajne projekte uradio pod ovim imenom. No, nakon 11 godina ipak je vratio ime Hoakin. S obzirom na skandaloznu situaciju koju je porodica preživela nakon epizode sa crkvom, odlučili su da se od ovog poglavlja svog života maksimalno udalje, da ih više ne bi povezivali sa sektom, te su promijenili prezime. Simbolično su uzeli prezime Phoenix ili Finiks – po ptici koja se rađa iz pepela i označava novi početak.

6. Zakleti vegan i borac za prava životinja

Scena iz djetinjstva, kada je vidio ribara koji ubija ribu koju je ulovio, nagnala ga je na to da počne da posmatra životinjski svijet drugim očima. Pored toga što ne jede hranu životinjskog porijekla, Hoakin je  jedan od najvećih poznatih zagovarača za prava životinja. Na snimanjima insistira da sva odjeća koju nosi ni slučajno ne bude životinjskog porijekla. Izuzetak je napravio samo u “Walk the Line”, kada je tumačio ulogu Džonija Keša i nosio čizme od prave kože. Dok je, recimo, tokom snimanja reklame za modnu kuću “Prada” odbio da nosi cipele koje su mu bile namijenjene, te se u reklami pojavljuje bos.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button