Društvo

Sarajevo i Tuzla neće migrante u kasarnama

Učinićemo sve što je u našoj moći da spriječimo otvaranje novog kampa u kantonu

SARAJEVO, TUZLA, BIHAĆ – Vlada Kantona Sarajeva i Gradsko vijeće Tuzle na današnjim sjednicama usprotivili su se odluci Vlade FBiH o smještanju migranata u kasarne u Blažuju, kod Sarajeva, i Ljubačama, kod Tuzle.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da spriječimo otvaranje novog kampa u kantonu”, navodi se u jednom od zaključaka jučerašnje hitne sjednice Vlade Kantona Sarajevo, kojoj su prisustvovali i općinski načelnici.

Edin Forto, sarajevski kantonalni premijer, rekao je da je ova vlada spremna biti dio rješenja, ali samo sistemskog.

“Apsulutno nismo spremni na rješenja koja podrazumijevaju da će se pritisak svesti na određene lokalne zajednice, kako je to danas slučaj”, rekao je Forto.

Malik Garibija, ministar socijalne politike, rada i izbjeglica KS, poručio je kako je nedopustivo da se ovim pitanjima bave kantonalne vlade i općinske vlasti.

“To je kao da se Vijeće ministara bavi domovima zdravlja ili pitanjem kanalizacije u našim ulicama”, rekao je Garibija.

Vlada KS donijela je i zaključak  da se od Vijeća ministara i državnih institucija kao direktno odgovornih i isključivo nadležni za pitanja migranata traži da preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom.

Tuzlanski vijećnicu su kazali da migrante treba negdje smjestiti, ali ne na štetu lokalnog stanovništva, a od nadležnih organa na nivou FBiH i BiH traže i poduzimanje mjera i radnji za rješenje migrantske krize. Mještani okolnih naseljenih mjesta, prvenstveno Pasaca i Ljubača, i juče su pred Gradskim vijećem ponovili da ne žele migrante pored sebe.

“Nećemo dozvoliti nikome da u blizu nas smjesti šest hiljada ljudi za koje ne znamo ni ko su, ni šta su, odakle su, kakva im je namjera”, rekao je Senaid Avdić, predsjednik MZ Pasci.

Bihać su juče posjetile delegacije Evropske komisije i Evropske unije, koje su još jednom zatražile hitno zatvaranje privremenog kampa na Vučjaku te prebacivanje migranata u adekvatne smještajne kapacitete.

Šefica Odjeljenja za BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Mikela Matuela istakla je hitnost provođenja ove akcije s obzirom na to da je zima praktično već pred vratima.

“Vučjak se mora zatvoriti i izmjestiti, ali samo na neku drugu lokaciju van granica našeg kantona. ‘Biru’ i ‘Miral’ također treba zatvoriti”, rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!