Banjaluka

Domu zdravlja u Banjaluci dva ambulantna vozila

BANJALUKA – Dom zdravlja U Banjaluci dobiće dva nova ambulantna vozila, a sredstva za nabavku, u iznosu od 153.000 KM, donirala je Vlada Japana.

Ova donacija treba da bude uručena ove srijede, a u Domu zdravlja kažu da su prošle godine aplicirali za dodjelu grant pomoći prema japanskoj ambasadi u BiH za projekat donacije sredstava za nabavku dva sanitetska vozila.

Loading...

“Grant ugovor s Ambasadom Japana u BiH potpisan je 5. marta, a nova funkcionalna vozila će umnogome olakšati prevoz pacijenata”, kazali su za “Nezavisne novine” u Domu zdravlja.

Dodaju da ova ustanova, koja je prema kapacitetima najveći dom zdravlja u RS, na godišnjem nivou pruži oko 4.500.000 usluga u 35 objekata na području grada.

Ističu da poseban problem, koji će biti olakšan novim sanitetskim vozilima, predstavlja što se za prevoz pacijenata van RS koriste kola kojima je prošao vijek upotrebe, kako u pogledu pređenih kilometara, tako i u pogledu starosti.

“Pored prevoza hitnih stanja na teritoriji grada, Dom zdravlja obavlja i prevoze pacijenata u druge zdravstvene ustanove van RS, a tokom deset mjeseci ove godine obavljeno je 326 takvih prevoza”, objasnili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Ambasadi Japana u BiH su rekli da je projektom u okviru GAGP programa Vlada Japana dodijelila grant od 154.362 KM Domu zdravlja za nabavku vozila.

“Ovaj projekat je doprinio poboljšanju zdravstvene zaštite u gradu. Zahvaljujući donaciji Dom zdravlja će moći da pruži adekvatne i pravovremene usluge prevoza pacijentima u gradu”, kazali su u Ambasadi Japana.

Dodaju da Vlada Japana pridaje veliki značaj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i deminiranju u BiH.

“Vlada Japana je dodijelila oko 160 miliona KM za opremanje ukupno 168 domova zdravlja i bolnica medicinskom opremom širom BiH tokom protekle 22 godine kroz GAGP i General Grant Aid programe”, rekli su u ovoj ambasadi.

Svečanoj primopredaji dva sanitetska vozila Domu zdravlja prisustvovaće Hidejuki Sakamoto, ambasador Japana u BiH, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, gradonačelnik Igor Radojičić i Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja.

Ambasada Japana u BiH u srijedu potpisuje grant ugovor s Osnovnom školom “Sveti Sava” na Laušu, u iznosu od 120.000 KM.

U Ambasadi Japana su rekli da će donacija poslužiti za promjenu stolarije na školi, koja nije promijenjena od kada je škola napravljena 1968. godine.

“Zastarjela stolarija je dovodila do gubitka toplote, a zahvaljujući ovoj donaciji oko 1.300 učenika kao i njihovi nastavnici i osoblje škole će imati bolje uslove za rad”, kazali su u Ambasadi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!