Region

Kfor mora da snosi odgovornost za zločine pripadnika OVK nad Srbima

Bivši komandant Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević tvrdi da se najviše ubistava i otmica srpskih civila na Kosmetu dogodilo kada je došao Kfor jer ta misija nije odgovorno pristupila svom poslu i poručuje da nikada nije kasno da se utvrdi odgovornost s obzirom na to da se dobro zna ko je bio zadužen za koju zonu.

“Za vreme izmeštanja srpske vojske i dolaska stranih teško naoružanih pripadnika Kfora, 36 pripadnika našeg korpusa kidnapovano je i ubijeno, kao i na desetine civila i to pred njihovim komandantima, dok su u njihovom društvu bili uniformisani teroristi, to jest, pripadnici OVK”, rekao je Lazarević za “Sputnjik”.

On je naglasio da je Kfor u startu načinio grešku jer nije preuzeo zapisnike od srpske vojske iz zone odgovornosti, već je dopušteno divljanje terorista i to u njihovom prisustvu.

“To je propust koji nikada nije kažnjen niti istražen, a odneo je na desetine srpskih života. Pripadnici Kfora dobili su mandat od UN da garantuju bezbednost Srbima, a nisu to uradili. Znači, oni snose svu odgovornost – zakonsku i moralnu. Kako je moguće da na očigled 50.000 savremeno opremljenih vojnika pogine na hiljade civila?”, upitao je general Lazarević.

On je poručio da nikada nije kasno da se ta odgovornost utvrdi, jer se dobro zna ko je bio zadužen za koju zonu.

“U slučaju zone odgovornosti Britanaca desila su se dva ozbiljna zločina nad Srbima – u selu Staro Gracko gde je 1999. godine likvidirano 14 srpskih žetelaca, kao i eksplozija autobusa `Niš ekspresa` u Livadicama kod Podujeva, kada je nastradalo 12 Srba, dok je čak 48 ranjeno. Za ove zločine niko nije odgovarao, a prema obaveštajnim podacima naše službe, u slučaju `Niš ekspresa` odmah na početku istrage Kfor je po hitnom postupku dvojicu svojih oficira poslao nazad za London”, rekao je Lazarević.

Prema njegovim riječima ako se ne zna pojedinačno ko je odgovoran, zna se ko im je bio komandant.

“Oni moraju da snose odgovornost ako se zločin desio u njihovoj zoni. Više je civila poginulo za mesec do dva po njihovom dolasku, nego za sve vreme rata. Govorim o Srbima. Odgovornost je na Kforu. Ovo je pitanje i za našu državu i za države čiji su vojnici bili ili su još u misiji na Kosovu i Metohiji, ali i za Savet bezbednosti UN i Unmik”, poručio je Lazarević.

Profesor međunarodnog prava i geopolitičar Srđan Perišić uvjeren je da pripadnici službi bilo koje države, dok su pod njihovom kontrolom i obavljaju za njih prljave poslove, neće nikada biti procesuirani za zločine na Kosmetu.

On smatra da je slučaj iz Velike Britanije, gdje cijeli jedan bataljon “Blek voč” zbog zločina koje je počinio njihov pripadnik na Bliskom istoku može da završi pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine, objelodanjen samo zato što se otrgao kontroli.

“Ako su oni koji su izvršili zločine i dalje pod kontrolom britanskih obaveštajnih službi i ako i dalje za njih obavljaju prljave zločine, oni će bez obzira na sve biti zaštićeni od svoje države. Međutim, ako otkažu poslušnost, biće im izvučeni iz fioke svi zločini koje su počinili. Dakle, sve se svodi na to da li je neko lojalan ili ne namerama određene države, a u ovom slučaju Britanije”, naveo je Perišić.

“Sputnjik” navodi da su odmah po dolasku američkih trupa na Kosovo i Metohiju, u zoni njihove odgovornosti Kfora zapaljene srpske kuće u šest sela oko Gnjilana.

Francuske trupe čuvale su Gojbulju, jedino preostalo srpsko selo u opštini Vučitrn, gdje su teroristi OVK ipak uspjeli da zapale 400 srpskih kuća.

Kfor je obezbjeđivao i Prištinu, pa je i pored toga OVK upao u 50 srpskih stanova.

Kfor je u nekoliko slučajeva intervenisao i istjerao uzurpatore. Ali, samo nakratko.

Talas bezakonja na Kosovu i Metohiji počeo je 13. juna 1999. godine, dan po ulasku prvih snaga Kfora na Kosovo, a kulminirao je 24. i 25. juna kada je samo u Prištini ubijeno 16 ljudi.

Međunarodne snage na Kosovu raspoređene su u pet zona.

Najveća je ona britanska sa sjedištem u Prištini. Sjedište američke zone je u Gnjilanu. Komanda francuske Provizorne brigade je u Kosovskoj Mitrovici, a NJemačke u Prizrenu, gdje je ubijeno dvoje srpskih civila. Italijani su zaduženi za Peć, gdje je spaljeno najviše srpskih svetinja.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!