Svijet

“Turska neće nastaviti akcije u Siriji”

MOSKVA – Turske vlasti su uvjerile ambasadora Rusije u Ankari da nema govora o nastavku turske operacije u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je takođe podsjetio da je to prokomentarisao i portparol Ministarstva odbrane Rusije.

Loading...

“Juče, nakon što je Ministarstvo odbrane dalo ovu izjavu kao odgovor na tvrdnje Ankare u vezi sa neispunjavanjem sporazuma iz Sočija, došlo je do kontakta predstavnika turske vlade i našeg ambasadora, tokom koga su našeg ambasadora uvjerili da je u pitanju nesporazum i da niko u Ankari ne dovodi u pitanje posao koji obavlja Rusija, kao i da ni gospodin Čavušoglu, ni (portparol predsjednika Turske) gospodin (Ibrahim) Kalin nisu govorili o bilo kakvom nastavku operacije ‘Izvor mira’. I da se radi o nesporazumu”, objasnio je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa bahreinskom kolegom.

Ranije je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio da je Ankara spremna da nastavi vojne operacije u Siriji ukoliko Rusija i Sjedinjene Američke Države ne ispune svoje obaveze u vezi sa povlačenjem kurdskih snaga iz zone bezbjednosti.

Ministarstvo odbrane Rusije kasnije je saopštilo da Rusija u potpunosti izvršava odredbe memoranduma iz Sočija u Siriji.

Povlačenje kurdskih snaga

Lavrov je dodao da je povlačenje kurdskih oružanih grupa na sjeveru Sirije gotovo završeno, ali je moguće da su ostala neka određena područja u kojima postoji njihovo prisustvo i ukoliko je to tako, rad na povlačenju kurdskih snaga će biti doveden do kraja.

Ministar je objasnio da između Rusije i predstavnika Kurda postoji dijalog, uključujući i predstavnike Sirijskih demokratskih snaga, “prije svega u kontekstu realizacije rusko-turskog memoranduma, koji podrazumijeva povlačenje jedinice Sirijskih demokratskih snaga zajedno sa naoružanjem na 30 km od tursko-sirijske granice”. Lavrov je podsjetio da je taj dogovor odobrio i predsjednik Sirije Bašar Asad i rukovodioci Sirijskih demokratskih snaga.

On je napomenuo da je sada najvažnije da kurdski sagovornici iz Sirijskih demokratskih snaga budu dosljedni.

Lavrov smatra da sirijski Kurdi treba da vode dijalog sa Damaskom i da je to u njihovom interesu.

“Neko je u rukovodstvu Sirijskih demokratskih snaga odlučio da računa da će ih Amerikanci stalno podržavati. To će biti pogrešan izbor”, ocijenio je Lavrov. 

Prepreke Amerikanaca

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da spriječe dijalog između sirijskih Kurda i Damaska, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

“Amerikanci rade na sprečavanju dijaloga između Kurda i Damaska, dok mi zauzimamo upravo suprotnu poziciju i uvjereni smo da samo dijalog između Kurda i Damaska može riješiti ne samo problem obezbjeđivanja prava Kurda, već i problem obezbjeđivanja legitimnih bezbjednosnih interesa Turske”, objasnio je Lavrov.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, potpisali su 22. oktobra poslije šestočasovnih pregovora memorandum o razumijevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije “Izvor mira” uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Oni će pomagati pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo da bude završeno u roku od 150 sati. Od tog trenutka počeće zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija “Izvor mira”, osim grada Kamišlija.

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu upravu na sjeveroistoku Sirije koja kontroliše teritorije istočno od reke Eufrat i njihovo vojno krilo – Sirijske demokratske snage (SDF). Damask je održao nekoliko bezuspješnih rundi pregovora sa autonomnom kurdskom administracijom. Pritom su sirijske vlasti više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na sjeveru Sirije.

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2Tri godine kasnije počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv Islamske države u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umjerenu opoziciju i zalaže se za smjenu vlasti u Siriji.

Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu Islamske države i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

(Sputnjik)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!