Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Banja Luka obilježava Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu

Dan prvog osobođenja Banje Luke

Banja Luka danas obilježava 21.novembar – Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, kao još praznik grada.

-Na ovaj način, Banja Luka se odužuje i podsjeća na jedan od važnih datuma u svojoj istoriji. 22.april 1945. godine je takođe Dan oslobođenja i Dan grada, ali ne treba zaboravljati sve ono što je bilo i u ranijoj istoriji – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas zajedno sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović, delegacijama Narodne skupštine i Vlade RS i generalniim konzulom Republike Srbije u Banjoj Luci, položio vijence na spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija.

On je naveo da izmjenom Statuta Grada, Banja Luka po prvi put, od ove godine – 21.novembar obilježava kao još jedan praznik našeg grada.

Kako je kazao, ovaj dan je svakakako neradni dan zbog obilježavanje godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali po prvi put službeno u našem gradu se obilježava Dan prvog osobođenja Banje Luke nakon vijekova strane okupacije.

-Nakon turskog akta, austrijske carevine, 21.novembra 1918.godine Srpska vojska u pobjedonosnom pohodu i pobjedi u Prvom svjetskom ratu ulazi u Banju Luku. Taj datum domaće stanovništvo dočekuje kao prvo oslobođenje. Dugo vremena ovaj datum je bio potisnut i da nije bilo udruženja potomaka i poštovalaca tog perioda, ovaj datum se vjerovatno ne bi obilježavao. Bio je zaboravljen, iako je u tom vremenu 1918.godine i nakon toga, sve do Drugog svjetskog rata, bio smatran jednim od najvažnijih datuma u istoriji našeg grada. Od 21. novembra 1918.godine počinju koraci ujedinjenja i prisajedinjenja i stvaranje prve domaće države na ovim prostorima, nakon jako puno vremena – rekao je Radojičić.

On je najavio da će u znak sjećanja na ovaj značajan datum biti podignut spomenik na prostoru stare autobuske stanice, koja će novim idejnim rješenjem centralnog područja grada promijeniti svoju namjenu.

U ime Udruženja poštovalaca i potomaka srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine Nebojša Kuštrinović izrazio je zadovoljstvo što se od ove godine počeo zvanično obilježavati važan datum za grad.

-Naši slavni preci došli su 21. novembra 1918.godine u Banju Luku i donijeli slobodu, na šta smo veoma ponosni. Preko 25.000 dobrovoljaca sa ovih prostora, među kojima i Krajišnika, otišlo je tada dobrovoljno u vojsku Srbije. Mi se ponosimo time i još sakupljamo određene podatake i sakupljamo njihova imena – zaključio je Kuštrinović.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button