Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Ove namirnice ne smijete spremati u mikrotalasnoj

​Nema sumnje da je mikrotalasna pećnica vrlo korisna za zagrijavanje mnogih namirnica i da postoji u skoro svakom domu. Ali neki proizvodi mogu biti toksični ili gube hranljive materije ako se zagrijavaju u ovom popularnom uređaju. Ovo su neki od njih.

Jaja

Jaja nisu baš najpogodnija za spremanje u mikrotalasnoj. Uzimajući u obzir da bjelance ima puno vode i da je žumance jako koncentrisano, djelovanje aparata može izazvati malu eksploziju. Bolje ih je stavljati odvojeno.

Meso

Problem sa mesom je što može izgubiti dio svojih hranljivih sastojaka u mikrotalasnoj. To je slučaj, na primjer, sa vitaminom B12. Pored toga, mesne prerađevine sadrže hemikalije i konzervanse na koje uređaj utiče.

Pirinač

Pirinč spremljen u mikrotalasnoj može izazvati trovanje zbog prisustva veoma otpornih bakterija. Zato je potrebno kuvati ga na šporetu dok ne proključa i ostaviti na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusa.

Piletina

Veoma je važno piletinu dobro pripremiti da biste uklonili bakterije i zato mikrotalasna pećnica nije dobra opcija. Niti se zagrijava ravnomjerno, niti se skuva potpuno.

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput spanaća ili brokolija takođe se ne može kuvati u mikrotalasnoj pećnici, jer ih aparat lišava prirodnih nitrata, čime gube vrlo korisna svojstva.

Ljute paprike

Kod paprika je problem kapsaicin, hemikalija koja im daje začinjen ukus. U mikrotalasnoj se taj sastojak oslobađa i može izazvati opekotine na očima ili u grlu.

Krompir

Bez sumnje, najbolja opcija je da se kuva je u rerni, tepsiji ili tiganju. Razlog je što u mikrotalasnoj pećnici bakterije odgovorne za botulizam mogu preživjeti.

Mlijeko

Mlijeko je jedna od namirnica koje se često zagrijava u mikrotalasnoj, ali to nije dobra ideja. Razlog je što mlijeko može izgubiti dio svojih hranljivih sastojaka, tačnije do 30 odsto vitamina B12.

Maslac

Topljenjem ovog proizvoda u mikrotalasnoj pećnici može se izgubiti dio hranljivih vrijednosti, jer toplota uređaja nije najprikladnija za ovu hranu. Isto važi i za margarin.

Kukuruz

Najbolje je da ga kuvate u šerpi na šporetu jer u mikrotalasnoj pećnici može izgubiti i do 35 odsto svoje sposobnosti da pomaže u borbi protiv starenja ćelija.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button