Politika

Višković: Ministre i direktore će štititi samo rezultati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da ministre, direktore javnih preduzeća i ostale rukovodioce neće moći na funkcijama da sačuvaju stranke iz kojih dolaze, već isključivo rezultati koje naprave.

Višković je za “Glas Srpske” naglasio da javna preduzeća moraju biti profitabilna da od njih imaju koristi i Republika Srpska i njeni građani, a ne samo oni koji su u tim preduzećima zaposleni i direktori.

Loading...

Govoreći o mjerama iz usvojenog programa ekonomskih reformi, premijer Srpske je naveo da je jedna od njih zakon o dječijoj zaštiti koji je direktna podrška poslodavcima, kao i da će biti predloženo da se ne oporezuje dio dobiti koji se reinvestira u novu proizvodnju i zapošljavanje.

On je najavio i izmjene zakona o inspektoratu i davanje posebnih ovlašćenja određenom broju inspektora jer se dešavalo da pojedini inspektori urade stotinu kontrola mjesečno, a 80 odsto budu samo formalne kontrole.

“Naš osnovni cilj je da povećanjem produktivnosti i konkurentnosti naše privrede dovedemo do povećanja plata i time pošaljemo poruku našim ljudima da ovdje vrijedi ostati jer sigurno da odlazak u inostranstvo nije najsrećnije rješenje”, rekao je Višković.

On je izrazio žaljenje što poslodavci nisu na mjeru Vlade o povećanju neoporezivog dijela plate, čime su radnici dobili povećanje plata od 30 KM, reagovali tako da oni povećaju plate za 15 ili 20 KM, već postoje informacije da su pojedini tražili od radnika da im se vrati i tih 30 KM.

Višković je naglasio da još ne postoji nikakva odluka u vezi sa PDV-om, te smatra da bez diferencirane stope ne dolazi u obzir povećanje PDV-a.

“Nema logike da bude ista poreska stopa za, na primjer, hranu za bebe i luksuzne automobile. Ako se bude išlo u tom pravcu, a odluku o tome ne može donijeti sama Republika Srpska ili njena Vlada, onda se moraju onemogućiti zloupotrebe, jer se ne smije dozvoliti da se smanji poreska stopa na osnovne životne namirnice, a da njihova cijena ostane ista”, kaže Višković.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!