Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

RS za nekoliko sedmica dobija Tijanin zakon?

BANJALUKA – Hoće li i u Srpskoj, baš kao što je to Srbija regulisala Tijaninim zakonom, ubice djece do smrti ostajati iza rešetaka, trebalo bi da bude poznato već za koju sedmicu.

Kao što je i najavio, Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske je Ministarstvu pravde RS dostavio inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja za ubice i silovatelje djece, te ubice trudnica i nemoćnih osoba.

“U stalnoj smo komunikaciji sa resornim ministarstvom i nedavno smo imali jedan sastanak na tu temu. Mi i dalje imamo tu inicijativu i nadam se da ćemo to uspjeti da uradimo kao u Srbiji. Minimum koji očekujemo jeste kazna doživotnog zatvora za ubistvo djece”, rekao je juče za “Nezavisne” Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, dan nakon što je u Srbiji na snagu stupio Tijanin zakon.

Dodao je da je pooštravanje kaznene politike neophodno, a da je za ljude koji čine teška krivična djela na štetu djece kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja nešto najlogičnije.

Sa druge strane, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva pravde RS, dostavljeno im je više inicijativa za izmjenu Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa između ostalog i inicijativa Kluba poslanika SNSD-a u vezi sa uvođenjem kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja za ubice i silovatelje djece kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba.

“Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske imenovalo je Radnu grupu za izradu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, koja će uzeti u razmatranje navedenu inicijativu, posebno uvažavajući činjenicu da je neophodno unapređenje u oblastima zaštite najosjetljiviijih kategorija stanovništva, a to su svakako djeca, trudnice, stare i nemoćne osobe”, rekla je za “Nezavisne” Sanja Džombić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS.

Stav resornog ministarstva u pogledu rješenja koja će se odnositi na izmjene i dopune Krivičnog zakonika, a čije je usvajanje predviđeno krajem ove godine, ujedno će biti stav radne grupe koja je radila na izradi ovog zakona, a koju čine istaknutni pravni stručnjaci.

Podsjetimo, u Srbiji su usvojene i na snagu stupile izmjene i dopune Krivičnog zakonika, u skladu s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić”.

Tijana Jurić, petnaestogodišnjakinja iz Srbije, oteta je, mučena, zlostavljana i ubijena 2014. godine. Kobne noći ubio ju je Dragan Đurić, tridesetčetvorogodišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin. Ubica je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button