Društvo

Na Festivalu nauke 30 izlagača

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske organizovaće u utorak, 6. novembra, u Banjaluci 8. Festival nauke koji će okupiti oko 30 izlagača iz Republike Srpske i regiona.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da je cilj Festivala da na zanimljiv i razumljiv način nauku i neka od naučnih dostignuća predstavi najmlađima, te osnovcima i srednjoškolcima, ali i svim drugim posjetiocima.

Šeranić je naveo da je neformalna tema ovogodišnjeg Festivala nauke izazovi u proizvodnji hrane.

“Cilj nam je da posjetiocima, a naročito najmlađima, pokažemo šta je i kako nastaje hrana, tako da ćemo imati zanimljive prezentacije kako raste hljeb, kako izgledaju orhideje i krompir iz epruvete i slično”, rekao je Šeranić.

On je istakao da je najveći dio sadržaja Festivala interaktivan i vizuelno primamljiv, te živopisan i zanimljiv, te da će naučni eksperimenti biti iz hemije, fizike, matematike, koji će pokazati da je nauka svuda oko nas.

Prema njegovim riječima, za ljubitelje zvijezda i nebeskih tijela sadržajno se pobrinuo Centar za promociju nauke iz Beograda, sa pokretnim planetarijumom u kojem se projektuju slike zvjezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata koje možemo posmatrati u univerzumu.

“Na ovaj način djeca se upoznaju sa naukom i ovaj interaktivan program podstiče djecu da diskutuju i da razvijaju kritičko mišljenje”, rekao je Šeranić.

Stručni saradnik u Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci Biljana Badnjar izrazila je zadovoljstvo što će ove godine Institut biti u prilici da svojim učešćem doprinese i obogati program Festivala nauke.

“Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je proizvodnja hrane, te ćemo prikazati kako izgleda čajna ceremonija, koja je neizostavni dio tradicionalne kineske kulture, kao i predsaviti različite vrste čaja i dejstva koje imaju na zdravlje ljudi”, rekla je Srni Badnjareva.

Ona je dodala da će posjetioci moći da uživaju i u drugim elementima tradicionalne kineske kulture u maštovito osmišljenim edukativnim i interaktivnim radionicama, gdje će imati priliku da pišu kineske znakove i izrađuju razne oblike od papira.

Festival nauke biće održan u Domu omldine u Banjaluci, a trajaće od 9.00 do 18.00 časova.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!