Privreda

Izvoznicima dodatni vjetar u leđa

BANJALUKA, DERVENTA – Iako će suspenzija i privremeno smanjenje carinskih stopa kod uvoza određenih roba u Bosnu i Hercegovinu privrednicima mnogo značiti, ipak konačno rješenje je, kako kažu, promjena zakona u smjeru izjednačavanja carinskih stopa s onima koje važe u zemljama Evropske unije.

“Ovo smanjenje carinskih stopa znači mnogo, ali, ipak, konkretno naši inostrani partneri uvijek prigovaraju zbog toga što imamo veće carinske stope i od onih u Njemačkoj”, istakao je Radovan Pazurević, direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente.

Loading...

Kako kaže, postoji konkretan primjer da partneri ove firme za đon uvezen iz Kine carinu plate tri odsto, a kad isti taj đon dolazi u BiH za njega je carina 15 odsto.

“To je velika razlika. Ima mnogo tarifnih brojeva koji nisu usklađeni i ako želimo da budemo konkurentni s okruženjem i s regijom moramo definitivno mijenjati zakon. Ovo što mi sada radimo je dobro, ali nije konačno rješenje”, istakao je Pazurević.

Kako naglašava, dobro je što je odluka o suspenziji urađena na vrijeme, ali, kako napominje, najbolje bi bilo izmijeniti zakon i ujednačiti carinske stope s onima u zemljama EU.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, istakao je da je odluka o suspenziji carinskih stopa ovaj put, za razliku od nekih prethodnih godina, donesena na početku decembra.

“Ranije je to usvajano zadnji dan u godini, kada su privrednici s nestrpljenjem iščekivali hoće li biti usvojeno ili ne i koji će tarifni brojevi biti usvojeni”, rekao je Ćorić.

Naglasio je da je ovo u svakom slučaju dobar potez, pogotovo zato što su uvršteni tarifni brojevi za privredne subjekte, prije svega iz kožarsko-obućarske industrije, iz elektroindustrije…

“Ovo je generalno dobar potez vlasti, zato što se izašlo u susret privrednicima i što su na taj način smanjeni njihovi troškovi, a samim tim se i povećala njihova konkurentnost na tržištu”, izjavio je Ćorić te dodao da je ovom prilikom usvojena većina prijedloga Privredne komore RS.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u utorak je donio Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2020.

Kako je saopšteno nakon vanredne telefonske sjednice Savjeta ministara BiH, cilj je poboljšati uslove poslovanja domaće proizvodnje, te zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

“Roba koja je obuhvaćena ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji, za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji proizvoda za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda”, navedeno je u saopštenju.

U odnosu na ovakvu odluku iz 2019. godine, kojom je obuhvaćeno 57 tarifnih oznaka, kako se dodaje u saopštenju, u 2020. na listi se nalazi 58 tarifnih oznaka.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!