Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

„Za tvoje dobro“: 27.000 građana planirano za besplatne preglede

15.12.2019.15.12.2019.„Za tvoje dobro“: 27.000 građana planirano za besplatne preglede

Preventivni zdravstveni pregledi biće nastavljeni i u narednoj godini, s ciljem da što više sugrađana bude obuhvaćeno ovom jedinstvenom akcijom tokom koje mogu obaviti više različitih pregleda na jednom mjestu, potpuno besplatno.

Gradskim budžetom planirano je 600.000 KM za ovu akciju, koja će u toku iduće godine, kako je planirano – obuhvatiti više od 27.000 Banjalučana.

Prema planu Doma zdravlja, pregledi u narednoj godini počeli bi već početkom februara, a obuhvatili bi mještane 18 do 70 godina starosti u naseljima: Bulevar, Centar I i II za koje bi pregledi bili organizovani u Poliklinici, zatim mjesne zajednice: Karanovac (Ljubačevo), Borkovići (Bistrica), Piskavica (Gornja Piskvica), Vrbanja (Debeljaci), Kola i Stričići (Pavići).

Akciju, koja je pokrenuta ove jeseni na incijativu Grada, provodi Dom zdravlja Banja Luka.

Od oktobra, kada je počela akcija, pregledi su obavljeni u Motikama, Česmi (Adi), Šargovcu (Drakulić), Aginom selu, Bočcu i Dragočaju (Prijakovci).

  • Do sada, na preventivne preglede odazvalo se oko 75 odsto stanovništva koji su pozvani na pregled. Građani su izuzetno zadovoljni pruženim zdravstvenim uslugama i organizacijom rada – naveli su iz Doma zdravlja.

Kako su istakli, ovom akcijom kompletne preventivne zdravstvene usluge dostupne su građanima u njihovom najbližem okruženju.

-Ambulante u kojima se obavljaju preventivni pregledi sadrže svu potrebnu opremu za obavljanje ultrazvučnih pregleda, mamografije i drugih pregleda vezanih za ovu akciju. Mobilne timove čine: specijalista ginekologije, specijalista radiologije, specijalista porodične medicine, tehničari, laborant i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje –  rekli su iz ove zdravstvene ustanove.

Akcija se fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Svi pacijenti dobiće poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na kontrole. Svi koji ne dobiju poziv, a ulaze u obuhvaćenu starosnu kategoriju i žele da se pregledaju, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled.

Iz preventivnih pregleda isključeno je stanovništvo koje je već oboljelo od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, zatim stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button