Politika

Srpska funkcioniše uprkos opstrukcijama i blokadama

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Srpska uprkos opstrukcijama i blokadama ostvarila dobre rezultate u godini na izmaku i poslala snažnu poruku svima u BiH i međunarodnoj zajednici da je i u stanju pritisaka sve uspješno prebrodila i ispunila svoje obaveze.

“S ponosom mogu reći da je uprkos opstrukcijama sa kojima se suočila Srpska budžet likvidan i da je stanje u budžetu više nego dobro. To pokazuje da smo sve obaveze kao što su plate, penzije, socijalna davanja i podsticaji uredno izmirivali. Čak smo i neke obaveze iz prethodnog perioda uredno izmirivali, iako smo ove godine povećavali plate prosvjetnih radnika, uniformisane i sudske policije, kao i u zdravstvu”, rekao je Višković.

On je podsjetio da je rebalansom ovogodišnji budžet povećan za 60 miliona KM, te da je Srpska zbog blokade iz Federacije BiH /FBiH/ oštećena za oko 35 miliona KM samo u ovoj godini na osnovu raspodjele indirektnih poreza.

“Već dvije godine blokirano je oko 200 miliona KM za investicije u ‘Elektroprenosu BiH’, a od toga 42 odsto pripada Srpskoj. U Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH blokirane su investicije za vodovode, kanalizaciju, putnu infrastrukturu… Zbog toga žalim, jer da smo sve to imali u opticaju naši pokazatelji bi bili još bolji”, istakao je Višković.

On je naveo da je najbolje da o radu Vlade govore privrednici i građani, a da je njegovo mišljenje da je ona ispunila svoj zadatak, iako nisu formirani Savjet ministara i Vlada FBiH što je pravilo poteškoće.

“Zahvaljaujući našoj privredi i mjerama koje smo provodili sa poslovnom zajednicom i sindikatom došli smo u poziciju da imamo najveći broj zaposlenih u Srpskoj od kada se taj pokazatelj mjeri. Pokrivenost uvoza izvozom je 76 odsto. Prosječna plata za oktobar iznosila je 910 KM i prvi put dostigla nivo FBiH”, rekao je Višković za RTRS.

On je podsjetio da je usvojen Zakon o podsticajima na osnovu kojeg poslodavcima koji radnicima povećavaju plate vraćaju dio poreza i doprinosa, navodeći da je za tu namjenu u budžetu za 2020. godinu planirano 7,9 miliona KM.

“Privredne subjekte koji investiraju u nove tehnologije i opremu za taj iznos smo oslobodili plaćanja poreza”, dodao je Višković.

Govoreći o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za narednu godinu, Višković je istakao da je on veći za 168 miliona KM u odnosu na plan budžeta za ovu godinu, a u odnosu na rebalans budžeta za 2019. godinu za 108 miliona KM.

“Imamo za 50 milona KM manje kreditno zaduženje nego što je bilo u 2019. godini, a vraćamo 40 milona KM više kredita nego što se zadužujemo”, rekao je Višković.

On je napomenuo da Vlada radi na povećanju plata za budžetske korisnike za šta je potrebno oko 70 miliona KM, dok je predviđeno i redovno povećanje penzija od 1. januara za tri odsto, a za to će biti potrebno oko 40 milona KM.

“Ta sredstva će biti obezbijeđena u budžetu i naši radnici i penzioneri ne treba da brinu”, rekao je Višković.

On je dodao da treba nastaviti sa onim što je ova vlada pokrenula, a to je da su najboljim studentima sa dva javna univerziteta u Srpskoj obezbijeđena radna mjesta.

“To će biti praksa i u narednim godinama. Na taj način Srpska želi da zadrži mladost i one najbolje jer su oni stub razvoja i budćnost Srpske”, naglasio je Višković.

Vlada je, dodao je on, pomogla i mnogobrojne humanitarne akcije jer je njena uloga da pomogne svakom čovjeku.

“Riješene su stotine zahtjeva i u skladu sa mogućnostima pomoć je upućena onima kojima je bila neophodna. Čuo sam za slučaj porodice na Sokocu sa petoro djece, razgovarao sam sa saradnicima i stupićemo u kontakt sa njima kako bi im Vlada pomogla i bio riješen njihov problem”, rekao je Višković.

On je podsjetio da je Vlada sa 100.000 KM podržala i humanitarnu akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”.

“To je veoma važna akcija jer će novac biti uložen u rješavanje životnih pitanja djece sa posebnim potrebama. Svi treba da učestvuju u humanitarnim akcijama jer smo kao narod poznati po tome da smo i u teškim vremenima spremni da budemo solidarni”, istakao je Višković.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!