Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Objavljena rang lista za studentske stipendije

20.12.2019.20.12.2019.Objavljena rang lista za studentske stipendije

Grad Banja Luka u tekućoj akademskoj godini stipendiraće ukupno 341 studenta.

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport objavilo je danas rang listu studenata kojima je odobrena gradska stipendija, po osnovu uspjeha na studiju. Ukupno 102 studenta ostvarila su pravo na stipendiju po ovom osnovu.

Kompletnu rang listu možete pogledati ovdje, a objavljena je i na oglasnoj ploči u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, na konkurs za dodjelu stipendija Grada Banja Luka studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2019/2020. godini pristigao je ukupno 391 zahtjev studenata, koji su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija.

Pozitivno je riješen 341 zahtjev, i to: 102 po osnovu uspjeha, 222 po socijalnom statusu i 17 iz kategorije deficitarnih zanimanja.

I u ovoj akademskoj godini, studenti su mogli da konkurišu za tri vrste stipendija, prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i na osnovu uspjeha na studiju.

Najveća podrška je predviđena za studente koji su izabrali neke od deficitarnih zvanja, i to mjesečni iznos od 250 KM (na godišnjem nivou 2.500 KM, s obzirom na to da se stipendija isplaćuje za vrijeme trajanja akademske godine). Mjesečna stipendija za ostale studente (po socijalnom statusu i školskom uspjehu) iznosi 130 KM.

Istovremeno, danas je uplaćena prva rata za 1.186 učenika srednjih škola koje Grad stipendira u tekućoj školskoj godini, u ukupnoj tranši od 97.600 KM.

Prema uspjehu – 645 učenika su stipendisti Grada, po osnovu socijalnog statusa njih 507 prima stipendiju i za deficitrana zanimanja stipendiju dobijaju 34 učenika.

Iznos stipendije za socijalni status i uspjeh u školi iznosi 80 KM a za deficitarna zanimanja 160 KM. Sljedeće stipendije će se isplaćivati prema dinamičkom planu za 2020. godinu.

Ukupno, iz gradske kase za stipendije učenicima i studentima u ovoj školskoj/akademskoj godini biće izdvojeno 1,5 milion KM.

Foto arhiva

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button