Banjaluka

Novi tender za most u Toplicama

22.12.2019.22.12.2019.Novi tender za most u Toplicama

Grad Banja Luka će sutra raspisati novi tender za izgradnju novog mosta u Srpskim toplicama, nakon što je prva nabavka bila neuspješna zbog previsokih ponuda u odnosu na planirana sredstva.

Loading...

-Nažalost, nismo uspjeli iz prvog pokušaja da izaberemo izvođača radova, što je dovelo i do pomjeranja planiranih rokova za realizaciju ovog značajnog projekta. Pristigla ponuda je bila znatno veća od planiranih sredstava koja su bila predviđena kroz projektna rješenja – kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

On je naglasio da je za ovaj drugi tender, koji će biti raspisan sutra, povećan budžet sa prvobitnih 2,6 na tri miliona KM, kako bi se došlo do izvođača radova budućeg mosta preko Vrbasa u Toplicama.

– Pokušaćemo iz drugog puta dobiti firmu koja će biti zadužena za gradnju mosta. Cilj je da uvedemo izvođača u taj posao kako bi u idućoj građevinskoj sezoni priveli radove kraju na tom mostu – objasnio je Sandić.

Dodao je da je pored gradnje novog prelaza preko rijeke Vrbas na toj lokaciji predviđena izgradnja novih ulaznih traka u produžetku magistralnog puta i značajni radovi na obaloutvrdi.

Novi most ubrzaće saobraćaj u ovom dijelu Banje Luke, te, prije svega, omogućiti prolaz teretnim vozilima što do sada nije bilo moguće s obzirom na to da je sadašnji most jednosmjeran sa ograničenom težinom.

Prema idejnom rješenju, novi most će se graditi 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmjernog mosta u Toplicama. Imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra. Ovaj most primarano će biti namijenjen za teretni saobraćaj, s obzirom na to da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu Istočnog tranzita.

Projektom je predviđeno da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija. Na ovaj način gradnje projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište.

Po izgradanji novog mosta, postojeći, jednosmjerni most u Toplicama biće pretvoren u pješački prelaz.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!