Društvo

Poslodavci u Srpskoj kažnjeni u iznosu većem od milion maraka

Zbog kršenja zakona i radničkih prava poslodavcima u Republici Srpskoj prošle godine propisane su kazne u iznosu većem od milion maraka. Republička inspekcija rada lani je izvršila oko pet hiljada kontrola, a u čak 32 odsto utvrđene su nepravilnosti u poslovanju.

“To su najčešće obračun i rokovi isplata plata i naknada plata, dakle, poslodavci jako često kasne s isplatom plata, zatim vođenje različitih vrsta evidencija, primarno evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika na radu, zaključivanje ugovora o radu odnosno rad na crno, otkaz ugovora na radu, utvrđivanje prava na otkazni rok i otpremninu, dakle sve što jedna takva procedura nosi sa sobom, a u drugom dijelu imamo nepravilnosti koje se odnose na kontrole u oblasti zaštite na radu”, istakla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Loading...

Zapošljavanje radnika na crno, neizdavanje fiskalnih računa i bilo kakvo kršenje zakona predstavljaju nelojalnu konkurenciju prema poslodavcima koji poreze i doprinose plaćaju redovno, kažu iz Unije udruženja poslodavaca. Pored toga što rad na crno šteti radnicima zbog neuplaćivanja zdravstvenog i penzijsko-invalidskog osiguranja, šteta se nanosi i konkurentnim preduzećima.

“Imamo situacije gdje poslodavci dio toga što nisu uplatili državi daju u plate radnicima i onda radnici koji rade na crno imaju mogućnost da rade, imaju veće plate, čime se ugrožavaju preduzeća koja plaćaju poreze i doprinose. Država mora stati i zaštiti poslodavce koji regularno plaćaju poreze i doprinose”, istakao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca.

U oblasti zaštite na radu najčešće nepravilnosti lani su se odnosile na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mjera zaštite na radu. Prema podacima inspektorata, samo u prošloj godini se desilo 13 smrtnih povreda na radu, od kojih šest na građevini.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!