Politika

Tegeltija: Blokada više neće biti, nadoknaditi propušteno

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da Savjet više neće biti mjesto blokade i da sve što bude do njega kao predsjedavajućeg neće ni na koji način blokirati rad ovog tijela, a na sjednicama se neće baviti onim političkim temama koje blokiraju njegov rad.

Tegeltija smatra da je apsolutno bespotrebno izgubljena godina dana na formiranje Savjeta ministara i da je to veliki gubitak svaki put kada godinu dana nema vlasti.

Loading...

“Utvrđivanje zašto se to dogodilo, takođe bi bilo nepotrebno izgubljeno vrijeme u ovom trenutku, ali je važno da pokušamo na neki način da nadoknadimo to što smo propustili”, rekao je Tegeltija.

On je naglasio da je novoformirani Savjet ministara neke stvari uspio da završi na kraju godine, ali da to nije dovoljno da bi se stiglo sve ono što je trebalo da uradi.

“Zbog toga u 2020. godini, za razliku od nekih drugih zemalja, nekih drugih vlasti, u BiH nemamo pravo na hodanje, na šetnju, nemamo pravo, ako ne možemo da trčimo, onda možemo barem brzo da hodamo i da dostignemo barem djelić onoga što smo propustili da uradimo u 2019. godini”, rekao je on.

On je istakao da će se vrlo brzo testirati da li će se sa formiranjem vlasti doći u situaciju da se rješavaju problemi ili će nova vlast služiti za dalju blokadu. “To će, naravno, zavisiti od nas”, rekao je Tegeltija za “Nezavisne novine”.

Tegeltija kaže da želi da radi, te navodi da je odgovornost na članovima Savjeta ministara da rade i moraju da shvate da gubitak od godinu dana neće nikad biti nadoknađen ukoliko dozvole da se uđe u blokade.

“Situacija da nešto blokirate je vrlo jednostavna, ali sam nekoliko puta ponovio i liderima političkih partija i partijama koje su predložile svoje kandidate da Savjet ministara mora biti mjesto donošenja odluka i da mora biti barem jedno mjesto koje neće biti blokirano zbog političkih tema. U BiH su uglavnom blokade zbog političkih tema, zbog odnosa sa zemljama u okruženju i tome slično, a onda nakon godinu dana ponovo sjednete za sto i to riješite”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, zbog političkih pitanja ne smiju biti blokirana životna pitanja građana BiH, ne može biti blokirana izgradnja graničnog prelaza LJubovija-Bratunac zbog toga što nema slaganja u vezi s bilo kojim političkim pitanjem ili pitanjem plata zaposlenih u zajedničkim institucijama.

Govoreći o prioritetima rada u naredne tri godine, Tegeltija je podsjetio da je u ekspozeu naveo da će najvažnije biti pitanje ekonomije, bez obzira na to koliko nadležnosti Savjet ministara u tome ima, te pitanje evropskih integracija.

“Proces približavanja EU mnoge će stvari unaprijediti u BiH i pitanje međusobnih odnosa unutar zemlje, što prije svega podrazumijeva saradnju s različitim nivoima vlasti. I neizbježno pitanje, ne zato što ga ja ili bilo ko drugi želi, jeste pitanje migrantske krize, koja je nametnuta s neke druge strane”, istakao je on.

On je dodao da je prve sastanke održao sa premijerima entiteta i poslodavcima iz FBiH i Republike Srpske, jer misli da ekonomska pitanja mogu riješiti mnoga pitanja koja u ovom trenutku izgledaju čak i politički, jer građani shvataju pomake u rješavanju njihovih egzistencijalnih problema.

“Shvatiće da ta politička pitanja i nisu toliko važna koliko neko želi u ovom trenutku da ih tako predstavi. I pitanje evropskih integracija za mene nije pitanje jesmo li članica EU ili nismo, nego činjenica da u vezi s tim postoji ogroman stepen saglasnosti društva, da budemo članica EU”, rekao je Tegeltija.

On smatra da za proces približavanja EU treba da mijenjamo sebe, da mijenjamo svoje prakse, procedure, da društvo bude bolje, uspješnije, zato što to traži EU. “Mislim da ćemo kroz taj proces približavanja EU mnoge stvari poboljšati, unaprijediti i kroz javnu upravu, i kroz politiku bezbjednosti, odnosa sa susjedima”, rekao je Tegeltija.

Govoreći o ionicijativama za promjenom stope PDV-a, Tegeltija je rekao da ima šest do sedam spornih tačaka koje Savjet ministara želi da usaglasi prije svega sa poslovnom zajednicom i vladama entiteta, jer, kako je naglasio, one donose političke odluke po tom pitanju i ne želi da pobjegne od te priče.

“Možemo li u paketu rješavati pitanje PDV-a i doprinosa za socijalno osiguranje i kroz kombinovanje te dvije mjere stvoriti pretpostavku da se povećaju plate zaposlenih i u privatnom i u javnom sektoru, jer za nas je jako važno da dođe do rasta plata u 2020. godini. Želimo da zakon o PDV-u o kojem se toliko priča bude usaglašen i da takav ide u proceduru Savjeta ministara, a ne da trošimo nekoliko mjeseci na ubjeđivanje, na predlaganje amandmana jedne pa druge partije, pa onda uslovljavanja”, naveo je on.

Tegeltija je naveo i da bez rasta privatnog sektora, malih i srednjih preduzeća, neće biti moguće ni povećati BDP, neće biti prostora za rast plata, odnosno samo su investicije i izvoz osnovne pretpostavke za brži i normalan rast u BiH.

Komentarišući dosadašnju saradnju Savjeta ministara i entitetskih vlada, on je rekao da je Savjet ministara specifičan pa saradnja i blokada vlada i Savjeta ministara ne počivaju na nesporazumu između predsjedavajućeg i premijera, već određenih resornih ministara.

“Sada to želim promijeniti, da to bude institucionalna saradnja, da ne bude pitanje volje i želje, nego da bude obaveza. Savjet ministara više nikada neće biti tačka blokade za realizaciju bilo kojeg projekta vladama entiteta”, rekao je Tegeltija.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!