Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Holandija više ne postoji, odsad je Nizozemska

Holandija više ne postoji s obzirom na to da je država odlučila da odbaci svoj nadimak radi promjene imidža te zemlje.

Počevši od januara imena ministarstava, univerziteta, ambasada i kompanija koristiće samo zvanično ime države – Nederlands (Nizozemska).

Zemlja ima 12 provincija, ali samo dvije u sebi sadrže riječ Holandija. U pitanju su Sjeverna Holandija, u kojoj se nalaze Amsterdam i Harlem, dok je druga Južna Holandija, u kojoj su smješteni Hag i Roterdam.

Zvanično ime ove države je Koninkrijk der Nederlanden (Kraljevina Nizozemska). U germanskim jezicima riječ Neder znači nisko, dok riječ Land označava zemlju, te bi bukvalan prevod bio Kraljevina Niskih Zemalja.

Vlasti ove zemlje smatraju da će ova promena dovesti do priliva turista i u ostale dijelove zemlje, s obzirom na to da turistički centri poput Amsterdama i Haga ne mogu da izađu na kraj sa brojnošću turista koji ih posjećuju.

“Čudno je promovisati samo djelove zemlje koji predstavljaju Holandiju”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Sputnik International.

Procjenjuje se da će troškovi ove promjene iznositi 319.000 dolara.

Jedna promjena će se sastojati u promjeni loga Holandije sa narandžastom lalom. Narandžasta će i dalje ostati zvanična boja, a lala će postati dio slova NL na novom logu uz skraćenice za nazive te zemlje.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button