Privreda

IRB ne otkriva novi datum prodaje Ljubije

BANJALUKA – Ni dva i po mjeseca nakon neuspjele prodaje Rudnika željezne rude Ljubija iz Prijedora nema naznake o datumu nove aukcije za većinski paket ovog preduzeća.

U Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske kažu kako će nakon konsultacija s resornim ministarstvom i pribavljanja saglasnosti Vlade RS ponovo oglasiti novo nadmetanje za državni kapital, ali eventualni datum ne otkrivaju.

Loading...

“IRB RS planira ponovo ponuditi na prodaju državni kapital u ovom društvu. Prodaja će biti izvršena metodom organizovanja berzanske aukcije, s obzirom na da je to jedina metoda privatizacije koja se može primijeniti na ovo društvo”, rekli su nam u ovoj finansijskoj instituciji.

Podsjećamo, IRB RS je u novembru prošle godine ponudila na prodaju većinski paket akcija (64,99 odsto) rudnika po početnoj cijeni od 69.020.547,43 KM.

Međutim, aukcija održana krajem januara ove godine je poništena jer su u IRB-u ocijenili kako dokumentacija koju su poslali iz kompanije “ArcelorMittal” nije validna, dok osim njih drugih ponuda nije ni bilo.

Sa druge strane, stigla je optužba kako ih je banka spriječila da učestvuju u aukciji. Juče nismo uspjeli saznati da li planiraju ponovo da konkurišu.

Pored pritiska u vezi s prodajom rudnika, “ArcelorMittal” je dodatni imao u vezi s transportom rude iz Prijedora u Zenicu, jer se sa “Željeznicama RS” nije mogao dogovoriti o cijeni, a koja je, za razliku od ranijih godina, povišena. Zasad sve i dalje funkcioniše na privremenom dogovoru.

Ono što smo saznali je da kompanija “Izraeli Investment Group” ne odustaje u namjeri da preuzme preduzeće i rudnik. Evgenij Zotov, direktor ove kompanije, tvrdi kako uslovi nisu isti za sve i da bi tu trebalo nešto da se promijeni.

“Tražimo da prije prodaje ‘ArcelorMittal’ ispuni svoje obaveze prema RŽR Ljubija, jer na računu ima preko 30 miliona neraspoređene dobiti s kojom pokušava da je kupi njenim parama. To nije fer. Smatramo da mogu učestvovati tek kada to plate”, kaže Zotov.

Inače “ArcelorMittal” i RŽR Ljubija imaju zajedničko preduzeće “ArcelorMittal Prijedor”, a koje rudari u rudniku Omarska.

Sa druge strane, RŽR Ljubija ima još svoja dva rudnika, a to su Ljubija i Tomašica, koji godinama nisu u funkciji.

Vlada je krajem prošle godine izbacila rudnike sa liste strateških preduzeća, čime je omogućila privatizaciju državnog kapitala u ovom rudniku bez saglasnosti Narodne skupštine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!