Region

Ambasador Srbije u Crnoj Gori odbio da primi protestnu notu Podgorice

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u skladu sa instrukcijom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio je da primi protestnu notu Ministarstva inostranih poslova (MIP) Crne Gore, saopšteno je iz crnogorskog MIP.

Božović je danas pozvan na razgovor u MIP zbog dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i pokušaja paljenja crnogorske zastave.

Loading...

Iz MIP je saopšteno da je generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio protest, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu je izostalo reagovanje zvaničnika Srbije.

– Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata – naglasio je Kankaraš.

On očekuje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima s ciljem obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i državnog znamenja Crne Gore.

Kankaraš je naveo i da su “nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika” i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države, kao i međunarodnog prava.

Božović je osudio taj čin kao neprimjeren, navodeći da to ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije, niti njenih građana.

– Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova – rekao je Božović. On je, kako se navodi, prenio žaljenje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta.

Božović je istakao da se u komunikaciji sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere s ciljem zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore.

On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, naglasio da Srbija ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!