Svijet

Novi megapožar u Australiji, četiri puta veći od Njujorka

KANBERA – Snažan vjetar u Australiji spojio je danas dva žarišta u jedan megapožar, četiri puta veći od Njujorka, a hiljade ljudi i dalje zahtijevaju preduzimanje akcije povodom klimatskih promjena.

“Uslovi su danas teški. Vruće je, a još jednom se pokazalo da je suvi vjetar veliki izazov”, izjavio je Šejn Ficsimons, vatrogasni komesar za ruralne oblasti u državi Novi Južni Vels.

Temperatura je danas prešla 40 stepeni Celzijusovih u dijelovima Novog Južnog Velsa i susjedne Viktorije, gdje je pažnja usmjerena na dva požara koja su se povezala u jedan ogromni, prenio je AFP.

Na granici ove dvije države proglašeno je “stanje katastrofe” pošto se sutra očekuje još viša temperatura, a izdata su i naređenja o evakuaciji.

Premijer Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan rekla je da u ovoj državi bukti više od 130 požara, a da 50 još nije pod kontrolom.

Na Ostrvu kengura, u blizini južne obale Australije, najveći grad je bio odsječen dok su se vatrogasci borili sa opasnim požarima.

U katastrofalnim požarima u prirodi poginulo je 26 osoba, uništeno je više od 2.000 domova i spaljena površina od oko 80.000 kilometara kvadratnih, što je veličina Irske.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!