Hronika

Banjalučani oprez: Džeparoši aktivni u posljednjih nekoliko mjeseci

Veliki broj građana Banjaluke u posljednje vrijeme prijavio je da su u centru grada ostali bez novčanika pa sa razlogom sumnjaju da iza misterioznih nestanaka stoji organizovana grupa džeparoša.

Nestanci novčanika vjerovatno bi od strane oštećenih vlasnika bili pripisani slučajnosti i neopreznosti da nema društvenih mreža i grupa na kojima građani svakodnevno prijavljuju nestale stvari.

Loading...

Ono što je zanimljivo jeste da se u periodu od novembra prošle godine do januara ove godine povećao broj građana koji prijavljuju da su izgubili novčanike.

Prva sumnja da se radi o džeparošima je prostor na kojima građani prijavljuju da su izgubili novčanike, a to je strogi centar grada. Naime, građani prijavljuju da novčanici „nestaju“ na potezu od Robne kuće „Boska“ do parka „Petar Kočić“, te autobuskim stanicama na taj ruti.

Olakšavajuća okolnost na strani džeparoša, trenutno je što se građani rijetko odlučuju da nestanak novčanika prijave policiji, jer ih dobar dio ne zna da su bili na meti dobro organizovane kriminalne grupe. Međutim, kako su svakim danom prijave o nestancima novčanike sve češće i ovo će se vjerovatno promijeniti u narednom periodu.

-Sve se svodi na to da građani imaju dojam da su izgubili novčanik, međutim takvu situaciju vješto koriste džeparoši koji na taj način bez nekog određenog straha da će biti otkriveni, nastavljaju sa svojim poslom. U vrijeme društvenih mreža ovakve stvari se danas mnogo brže otkrivaju – objasnio je izvor Srpskainfo iz Policijske uprave Banjaluka.

U ovakvim situacijama teško je, objašnjava, odrediti tačno mjesto gubitka novčanika, jer vlasnici obično znaju posljednji put kada su imali novčanike u rukama.

Dodaje kako su, pogotovo u centru grada, svakodnevno gužve, što džeparošima ide u prilog, pa niko i ne obraća pažnju na to da li ga je neko slučajno ili namjerno gurnuo.

-Načini na koji rade džeparoši su po pravilu identični. U grupi su dva do tri saučesnika koji pružaju podršku osobi koja je direktni počinilac krađe novčanika ili torbice, a u najvećem broju slučajeva radi se o ženskoj osobi. Meta džeparoša uglavnom i ne primijeti šta se dešava, sve dok joj u određenom trenutku ne zatreba novčanik, a tada je već kasno – objasnio je izvor iz policije. Omiljene mete džeparoša su žene.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!