Privreda

Bankari u BiH za otvaranje računa putem video-poziva

SARAJEVO – Udruženje banaka BiH smatra da građanima BiH, koji to žele, treba omogućiti otvaranje računa u komercijalnoj banci ili obavljanje neke druge usluge putem video-poziva.

Ovakav prijedlog bankara iznijet je u Bijeloj knjizi Udruženja banaka BiH, u kojoj je sastavljen prijedlog mjera za poboljšanja usluga banaka prema klijentima, piše današnji “Večernji list”, izdanje za BiH.

“U digitalnom svijetu, u kojem trenutno živimo, neposredni kontakt nije nužan kako bi se ostvarila odgovarajuća interakcija koja po kvalitetu ne zaostaje u odnosu na neposredni kontakt”, ističe se u prijedlogu mjere Udruženja banaka BiH.

Tehnološla dostignuća, kako se navodi, pružaju mogućnost da se s većom preciznošću identifikuju lica preko aplikativnih rješenja u odnosu na neposredni kontakt, s obzirom na to da su sistemi u mogućnosti da upoređuju biometrijske karakteristike sa ličnih dokumenata s biometrijskim karatkeristikama sagovornika.

Ovakvim pristupom, za koje u BiH ne postoji zakonsko rješenje, klijentima bi se omogućila ušteda vremena, kao i otvaranje računa onima koji objektivno nisu u mogućnosti da dođu u banku, poručuju bankari.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!