Region

Plenković: Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje EU

STRAZBUR – Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da očekuje da će samit EU Zapadni Balkan, planiran za maj 2020. u Zagrebu, poslati jasnu poruku da su uz ispunjavanje uslova i refromi zemlje regiona dobrodošle u EU.

“Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje EU. To je središte politike proširenja”, kaže Plenković.

Plenković je predstavljajući zadatke hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU u naprednih šest mjeseci pred evropskim poslanicima u Strazburu objasnio da će organizacija samita EU Zapadni Balkan u Zagrebu i otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti jedan od priortetnih poslova Hrvatske.

“Ne krijemo svoju ambiciju da želimo da dobijemo podršku država članica za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Sljedeći izvjestaj Evropske komisije i prijedlozi za poboljšanje metodologije pristupnog pregovora biće ključni u tom smislu”, kaže Plenković.

On je ocijenio da zemlje regiona Zapadnog Balkana i dalje nalaze u nekoj vrsti “čekaonice”, a da je zarad vrijedostojnosti politike proširenja važno držati se političkih i mjernih kriterijuma i ocjenjivati pojedinačni napredak svake držve.

Plenković je podsjetio da se ovogodišnji sastanak na vrhu EU Zapadni Balkna u Zagrebu održava 20 godina poslije prvog takvog sastanka, takođe u Zagrebu, kada je otvorena EU perspektiva regiona.

“Od tada Hrvatska je jedina pristupila Uniji i sada predsjedava Savjetom EU. Naš primjer daje dodatnu simboličnu vrijednost samitu u Zagrebu”, smatra Plenković.

Hrvatski premijer naglašava da će EU podržati evrointegracioni put zapadnobalkanskih partnera kroz njihovo učešće u evropskim projektima i integraciju u infrastrukturnim mrežama kao i putem redovnog političkog dijaloga na najvišem nivou, ali i kroz sprovođenje evropskih načela i vrijednosti.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!