Region

Služen parastos za 348 Srba ubijenih u akciji Maslenica

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za 348 Srba, među kojim i troje djece, ubijenih prije 27 godina u agresiji hrvatskih snaga na južne dijelove Republike Srpske Krajine (RSK) tokom akcije Maslenica.

Među ubijenim u toj akciji 1993. godine bilo je 55 civila od kojih troje djece do 12 godina i 34 žene.

Predstavnik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza” sa sjedištem u Beogradu Dragana Đukić rekla je da još niko nije odgovarao za taj monstruozan zločin koji je imao za cilj etničko čišćenje tog područja.

“Ljudi koji su stradali bili su krivi samo zato što su bili Srbi, a akcija je bila sprovedena s ciljem da se etnički očiste naselja i čisto srpska sela, kao i nekoliko mješovitih”, rekla je Đukićeva.

Prema njenim riječima, cilj akcije je bio da se srpske porodice protjeraju i nikada više ne vrate na svoja ognjišta.

“Nažalost, taj cilj je ostvaren i danas te porodice, uglavnom, žive u trećim zemljama, a veoma mali broj se vratio na svoja ognjišta jer prosto tu nemaju nikavu budućnost”, rekla je Đukićeva.

Dokumentaciono-informacioni centar Veritas saopštio je juče da je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora i da niko do nije procesuiran za zločine nad Srbima.

Među žrtvama je bilo 65 dobrovoljaca sa prostora Srbije i BiH, koji su došli na Ravne Kotare da zajedno sa domicilnim Srbima brane njihova vjekovna ognjišta.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od kojih šest civila, među kojima tri žene.

U zbjegovima je u narednih nekoliko mjeseci umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Najviše su stradala srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz tih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, a njihova imanja su opljačkana i uništena, dok su kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni.

Veritas je naveo da su među tim objektima bili dvori Stojana Јankovića u Islamu Grčkom sa malom Crkvom Svetog Georgija koja je osveštana 1675. godine, u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, te crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću koje su osveštane 1567, odnosno 1872. godine.

Iz ovih ravnokotarskih sela protjerano je više od 10.000 Srba koji su se raselili širom svijeta.

Јedan od težih zločina prvog dana agresije desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije Alfe”iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) sa područja Gračaca.

Uz članove porodica i prijatelje stradalih, parastosu je prisustvovao i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!