Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Radojičić: Nema uvođenja novih restrikcija

23.06.2020.23.06.2020.Radojičić: Nema uvođenja novih restrikcija

Štab za vanredne situacije grada Banje Luke odlučio je danas da se iz preventivnih razloga, u domovima za stara lica zabrane posjete kako ne bi došlo do unošenja korona virusa među ovu populaciju.

Gradonačelnik Igor Radojičić, kazao je poslije sjednice Štaba, da je došlo do povećanje broja zaraženih na području Banje Luke, ali da je, u isto vrijeme, ohrabrujuće to što se ne radi o velikom broju aktivnih slučajeva i da taj broj oboljelih ne zahtijeva preduzimanje nekih novih ekstremnih masovnih mjera.

  • Pored toga, i klinička slika novooboljelih je lakša, čemu svjedoči podatak da u protekle tri sedmice nije bilo smrtnih slučajeva. Dakle, virus slabi i sa njim se u ovom intenzitetu možemo nositi bez donošenja radikalnih mjera – naveo je Radojičić, napominjući da značajan broj oboljelih ima veze sa dolascima iz drugih zemalja.

Sve mjere koje se preduzimaju, kako je naglasio – trebaju biti srazmjerne opasnosti.

  • Ciljevi nam ostaju isti, a to su: zaštita ljudskih života, zaštita zdravlja i i minimizacija ekonomskih i socijalnih posljedica epidemije. Fokus su i dalje najranjivije kategorije, odnosno starija i lica sa smanjenim imunitetom, djeca i zdravstvene ustanove – kazao je Radojičić.

On je istakao da je od inspekcijskih organa zatraženo da se poslovni subjekti striktno pridržavaju odredbi Zakona o zaštiti na radu, koji propisuje da svako preduzeće mora imati zaduženo lice za mjere zdravstvene prevencije i zaštite na radu.

Jedan od današnjih zaključaka Štaba, jeste i da se u slučaju pojave virusa u vrtićima, bez obzira na to da li je riječ o djeci ili zaposlenim, preduzimaju mjere kao na početku epidemije: vrtić se dezinfikuje i zatvara.

Takođe, odlučeno je da javni prevoz ostaje u redukovanom ljetnjem režimu vožnje, s obzirom na to da je ljetni raspust i da nema onog obima korisnika kao što je bilo prije epidemije.

Prema podacima Doma zdravlja, u Banjoj Luci trenutno ima 61 oboljeli od korona virusa, s tim da je od početka epidemije do danas registrovano ukupno 680 zaraženih.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović kazala je da je u prethodnim danima povećan broja građana koji se javljaju sa respiratornim infekcijama.

-Ono što je značajno jeste da sva lica imaju blagu do srednju kliničku sliku – navela je ona i naglasila da su u gradu i dalje na snazi sve mjere preporučene od Republičkog štaba koje se odnose na obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, redovnu dezinfekciju ruku, kao i održavanje fizičke distance među licima.

-Sada je najveća odgovornost na pojedincima, te još jednom pozivam sve građane da se u skladu s tim i odnose na aktuelnu epidemiološku situaciju – zaključila je dr Todorović.

Nove olakšice za privredu

Od sutra će biti u primjeni dodatne tri olakšice privrednim subjektima, pogođenim posljedicama epidemije korona virusa, i to: produžava se subvencija za komunalnu taksu za jun za one subjekte koji još nisu počeli sa radom, uvodi se mogućnost otplate naknade za urđenje građevinskog zemljišta i rente do kraja godine na maksimalan zakonski rok od deset godina, bez popusta za plaćanje u gotovini i smanjuje cijena za zauzimanje javne površine za bašte za ugostitelje do kraja godine.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button