Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Kako napraviti savršen preliv za musaku: 4 načina za zlatnu i hrskavu koric

Učinite musaku još ukusnijom uz savršen preliv

Dragi ljubitelji musake, ovo omiljeno jelo mnogih domova nije samo jednostavan obrok, već prava poslastica kada se pripremi sa savršenim prelivom. Bez obzira volite li musaku zbog njenog bogatog ukusa ili mirisa koji ispunjava kuću tokom pečenja, pravi preliv je ono što će ovo jelo učiniti posebnim. U nastavku vam donosimo četiri načina kako da vaša musaka dobije zlatnu, hrskavu koricu i ostane sočna.

Četiri načina za savršen preliv za musaku

Musaka je popularno jelo na Balkanu koje se pravi od mljevenog mesa i krompira. Razlikuje se od turske i grčke musake jer ne sadrži bešamel sos ili patlidžan. Jednostavna je za pripremu, a preliv je ključni dio koji musaki daje zlatnu koricu i pun ukus. Ako se pripremi kako valja, musaka će biti sočna, ali i hrskava. Donosimo vam četiri načina kako da napravite preliv za najbolju musaku. Ako volite začine, slobodno ih dodajte po svom ukusu jer će jelo tako biti još ukusnije.

Prvi preliv: Kiselo mlijeko i brašno

Umutite jedno jaje, pa dodajte kiselo mlijeko i dvije kašike brašna. Posolite po ukusu i dobro sjedinite sve sastojke. Prelijte ovaj preliv preko musake, a za dodatni ukus, možete ga malo zagrijati na pari prije nego što prelijete jelo i zapečete još 10-ak minuta.

Drugi preliv: Kisela pavlaka i maslac

Dobro umutite kiselu pavlaku i dodajte joj kašičicu kiselog mlijeka kako bi bila tečnija. Prelijte pavlaku preko musake, a zatim odozgo stavite nekoliko parčića maslaca i zapecite u rerni. Ovaj preliv će dati musaki bogat kremasti ukus.

Savršena musaka
photo: brza kuhinja

Treći preliv: Pavlaka za kuhanje i muskatni oraščić

Pomiješajte 350 ml pavlake za kuhanje sa jednim jajetom i posolite. Dodajte prstohvat muskatnog oraščića za poseban miris i okus. Prelijte ovaj preliv preko musake, a zatim vratite jelo u rernu na još 10-ak minuta kako bi se sve lijepo povezalo.

Četvrti preliv: Bešamel sos

Možete koristiti i bešamel sos kao preliv. Za pripremu bešamela, stavite mlijeko da se kuha, a prije nego što provri, sklonite ga sa ringle. U tiganju otopite puter i dodajte brašno, kuhajte konstantno miješajući 2-3 minuta. Zatim dodajte mlijeko i nastavite miješati dok se sos ne zgusne. Posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić, pa kuhajte još nekoliko minuta. Ovaj preliv će dati musaki prepoznatljiv kremasti okus i zlatnu koricu.

Savjet za hrskaviju koricu

Ako želite da korica bude još hrskavija, preko preliva dodajte umućeno žumance i nekoliko parčića maslaca. Ovaj jednostavni dodatak učinit će vašu musaku neodoljivom, s mirisom koji će ispuniti svaku kuću i učiniti ovo jelo posebnim za cijelu obitelj.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button