Nauka i tehnologija

Posljednja želja srpskog genijalca: Umjesto cvijeća, dajte novac za bolesnu decu

Mihajlo Sporić, mladi genijalac i ponos Srbije je imao samo jednu želju

Mihajlo Sporić, mladi genijalac i ponos Srbije, prvak fizike i stipendista Kembridža, osim po velikom znanju istakao se i po nevjerovatnoj humanosti. Znajući da će umrijeti, Mihajlo je imao samo jednu želju – da se za njegovu sahranu ne kupuje cvijeće, već da se umjesto toga novac proslijedi udruženju Nurdor, za djecu oboljelu od raka.

Mihailo je bio jedan od njih i borio se lavovski do kraja. Samo nekoliko nedjelja pred odlazak na Kembridž saznao je da ima rak pluća, ali je ipak spakovao kofere i riješio da ode, da ne odustane.

Loading...

Profesori, najveći svjetski naučnici, čuli su za hrabrog Mihajla i pružili mu punu podršku. Čak su, kako se priča, dolazili u njegovu sobu da ga podučavaju jer zbog bolesti nije mogao da izlazi.

“Dok je trajalo lečenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobijao najviše moguće ocene”, ispričao je Srđan Ognjanović, legendarni direktor Matematičke gimnazije koji je bio sa Mihajlom i njegovom porodicom u kontaktu i nakon Mihajlovog odlaska na studije.

Kada se u medijima prvi put pročulo za njegove uspjehe, Mihajlo je bio oštar u izjavi, podsjećajući nas da ne skrenemo sa puta.

“Osim euforije zbog postignutog uspeha, najjači utisak mi je publicitet koji dobijamo. Meni je iskreno drago što se naglasak stavlja na neke druge vrednosti kao što su rad i odgovornost, vrednosti koje takmičenje promoviše, pre nego vrednosti rijaliti zvezda koje se sada plasiraju kao prave. Ja svoju budućnost vidim u nauci, u fizici. Ali, vidimo kakve su sada prilike u Srbiji za to, naročito za eksperimantalnu fiziku koja takoreći i ne postoji. Moja želja je da će se situacija popraviti, a ako ne, onda u inostranstvu”,  rekao je tada Sporić.

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, a poslat je prijedlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla.

Predloženo je i da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Irena
Irena
4 godina prije

A jooj,pa ovo je strasno zalosno,sto se zivot surovo ponio prema ovom divnom i pametnom mladicu…Boze podari mu raj na onom svijetu,ako nisi na ovom,a trebao si! Amin❤️

Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!