Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

BanjalukaDruštvo

Banjalučki ćevap upisan kao tradicionalni specijalitet u BiH

Banjalučki ćevap dobio zvaničnu oznaku tradicionalnog specijaliteta

Banjalučki ćevap postaje zvanično priznati specijalitet

Banjalučki ćevap je upisan u Registar oznaka tradicionalnih specijaliteta u BiH koji vodi Agencija za bezbjednost hrane BiH, a rješenje o registraciji objavljeno je u “Službenom glasniku BiH”.

Kako navode na sajtu Agencije za bezbjednost hrane BiH, zahtjev za registraciju podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta banjalučkih ćevapa.

Banjalučki ćevap je tradicionalno gotovo jelo koje se već nekoliko decenija priprema i konzumira na tradicionalan način. Za razliku od ćevapa koji se pripremaju u drugim krajevima BiH, Balkana i Jugoistočne Evrope i imaju oblik valjka, ovaj proizvod je u obliku pločice koja se sastoji od četiri spojena ćevapa i lepinje.

Priznanje za Banjalučki ćevap

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Banjaluci, 2. oktobra, šef Odjeljenja za sertifikaciju i označavanje hrane u Agenciji za bezbjednost hrane BiH, Dragan Brenjo, dodijelio je Dušku Tešanoviću, predstavniku Udruženja, rješenje o registraciji banjalučkog ćevapa kao tradicionalnog specijaliteta.

Ovaj upis u registar predstavlja potvrdu značaja banjalučkog ćevapa kao autentičnog specijaliteta, čime se dodatno promoviše kulturna baština i kulinarska tradicija Bosne i Hercegovine.

Banjalučki ćevap
Ćevap fest

Ukus Banjalučkog ćevapa je neodoljiv, naročito kada se služe uz domaći kajmak i svježe sjeckani luk. Savršeno začinjeni i sočni, ćevapi postaju pravi gastronomski doživljaj u kombinaciji sa ovim tradicionalnim dodacima. Svake godine održava se i popularni Ćevap Fest, na kojem se okupljaju ljubitelji ove delicije iz cijele zemlje, slaveći bogatstvo ukusa i tradiciju pripreme ćevapa. Ovaj festival predstavlja idealnu priliku za druženje, uživanje u muzici, kao i za degustaciju ćevapa u raznim varijantama.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button