Društvo

Teroristima najniže kazne na sudovima u BiH

Sudovi u BiH ljudima koji su uključeni u teroritičke aktivnosti izrekli su neke od najnižih kazni na Balkanu, koje su kao takve beskorisne, ukoliko ne postoje programi za rad sa povratnicima sa stranih ratišta, izjavio je američki stručnjak za spoljnu politiku i bezbjednost Adrijan Štutini.

Prosječna kazna zatvora u BiH licima uključenim u aktivnosti u vezi sa terorizmom, uključujući borbe u Siriji ili pokušaj pridruživanja terorističkim organizacijama, iznosi 22 mjeseca, a sudovi u SAD za slične zločine u proseku su izricali 13,5 godina zatvora, naveo je Štuni kao primjer.

Loading...

“Društveni i nacionalni bezbednosni rizik povratnika će se neizbježno povećavati ako ne bude postojao sveobuhvatan pristup za pravilno kažnjavanje onih koji nose krv na svojim rukama i otvoreno nastavljaju da podržavaju ideologiju Islamske države, te je potrebno rehabilitovati ostale, a posebno djecu” smatra Štuni.

On je za zagrebački Večernji list rekao da je nerealno nadati se da će se takva lica sama od sebe rehabilitovati i reintegrisati u društvo kakvo je BiH, sa brojnim strukturnim problemima, visokom stopom nezaposlenosti i društveno-političkim pitanjima.

“Moramo prihvatiti da se neki povratnici nikada neće odreći svoje ideologije ili odanosti Islamskoj državi i njihovim terorističkim ciljevima. Drugim riječima, oni nikada neće biti rehabilitovani i predstavljaće konstantnu pretnju jer su spremni da umru za taj cilj”, naveo je on.

Američki ekspert je istakao da nisu svi simpatizeri Islamske države i terorističke ideologije u BiH otišli da ratuju i Siriju i Irak, tako da se povratnici neće vratiti na neutralan teren, te da, kada se raspravlja o povratnicima, ne treba zaboraviti i simpatizere koji nikada nisu otišli.

Prema njegovim riječima, BiH od svih balkanskih zemalja na stranim ratištima ima najviše žena i djece.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!