Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Sedam zlatnih pravila iz stomatoloških ordinacija

Blistav osmjeh nešto je čemu svi težimo. Da li znamo koliko je preventiva u stomatologiji veoma je važna?

Prenosimo vam preporuke koje nude stomatološke ordinacije u vezi sa brigom o oralnom zdravlju. Pročitajte u nastavku sedam zlatnih pravila u vezi sa higijenom, navikama i ishranom – pomoću kojih štite zdravlje zuba i desni.

Pravilno i redovno pranje zuba

Da li ste sigurni da znate kako se pravilno peru zubi i koliko često ih treba prati?

Osnovno pravilo je da je neophodno zube prati minimum dvaput dnevno, bez izuzetaka, ujutru čim ustanete i uveče prije nego što odete na spavanje. Koristite mekanu četkicu za zube ako imate ojsetljive desni ili četkicu srednje tvrdoće ukoliko ne osjećate nikakve tegobe.

Prije pranja, četkica se ne kvasi vodom. Pranje ne bi smjelo da bude kraće od dva minuta. To je minimalno vrijeme koje je potrebno da se ostaci hrane mehanički uklone četkicom i da se pomoću paste deluje antiseptički na štetne bakterije koje se u ustima stvaraju nakon obroka.

Korišćenje zubnog konca jedanput dnevno

Zubni konac služi da bi se pomoću njega uklonili sitni ostaci hrane koji se zavlače između zuba i do kojih četkica ne može da dopre. Možete ga nabaviti u apoteci ili marketima. Ako ga dosad niste koristili, kad ga budete upotrebili biće vam jasno da četkica ne može sve ostatke da ukloni.

Ukoliko primjetite krvarenje desni to može biti znak njihove infekcije ili ste možda samo bili grubi prilikom korišćenja zubnog konca. Najsigurnije je da odate na stomatološki pregled i otklonite sumnje.

Upotreba interdentalnih četkica

Interdentalne četkice se koriste u kombinaciji sa zubnim koncem. Ako između pojedinih zuba imate suviše mali razmak, umjesto zubnog konca koristite interdentalne četkice. One su poput tankih štapića sa nežnim čekinjama i dovoljno su uske da se zavuku u trouglasti prostor između dva zuba i desni.

Koriste se tako što se provuku nekoliko puta napred nazad. Mogu se naći u više veličina, a biraju se u zavisnosti od razmaka između zuba. Ako niste sigurni koja bi vam odgovarale i kako se koriste, posavjetujte se sa stomatologom.

Redovna upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica važna je i radi sprečavanja infekcija desni. Bolesti desni su progresivne i ako se zanemare, vremenom dovode do gubitka zuba.

Upotreba tečnosti za ispiranje zuba i usta

Tečnost za ispiranje usta ima antiseptičko dejstvo. Ona prodire u dijelove usne duplje gdje četkica ne može, a zahvaljujući supstancama koje sadrži eliminiše štetne bakterije. Još jedna prednost je što sadrži fluor. Međutim, važno je da se ne pretjeruje s njenom upotrebom već da se koristi u skladu sa preporukama stomatologa.

Riješite se loših navika

Na dug spisak oboljenja koje izaziva pušenje dodaćemo i njegovu štetnost po zdravlje i izgled zuba i desni. Nikotin narušava imuni sistem, tako da su pušači skloniji oboljenjima desni. Ako vam je potrebna dodatna motivacija da prestanete da pušite, neka to bude da pušenje utiče na boju zuba, a dobar je i saveznik neprijatnom zadahu.

Hrana koja povoljno utiče na zdravlje zuba i desni

Što se tiče ishrane, povoljan uticaj na zdravlje zuba i desni imaju namirnice bogate kalcijumom. Tu spadaju: mlijeko i mliječni proizvodi, sardine (sa kostima) u konzervi, losos u konzervi, blitva, brokoli, kelj, soja, narandže i smokve. Kalcijum je važan element za jačanje kostiju i zuba.

Što se tiče napitaka, važno je konzumirati dovoljno vode. Ona sadrži fluor, veoma značajan element za zaštitu od karijesa. Pored toga, zeleni i crni čaj imaju baktericidno dejstvo. To su prirodni antiseptici jer ubijaju štetne bakterije iz zubnog plaka koji je glavni uzročnik karijesa.

Treba pomenuti i namirnice koje nepovoljno utiču na oralno zdravlje. Opšte je poznato da je šećer štetan za zube. Međutim, preporuka da eliminišemo slatkiše nije praktična. Umjesto toga, trebalo bi ih konzumirati nakon obroka jer tada je povećano lučenje pljuvačke koja ispira usta i potpomaže zaštiti od bakterija.

Shodno tome, alkoholna pića imaju nepovoljan uticaj jer ona izazivaju sušenje usta. Takođe, trebalo bi biti obazriv sa hranom koja je lepljiva jer se njeni ostaci teže uklanjaju.

Redovne kontrole u stomatološkoj ordinaciji

Kontrolni stomatološki pregled treba obaviti jedanput godišnje, čak iako ne osjećate nikakve tegobe. Svako oboljenje zuba i desni se lakše i brže liječi ukoliko se ranije otkrije.

S druge strane, zanemarivanje problema neće učiniti da oni nestanu nego će zakomplikovati situaciju i poskupeti liječenje. Ukoliko ne brinemo o zubima, oni propadaju, a vremenom ih možemo izgubiti.

Za kraj, trebalo bi imati na umu da nijedan vještački zub ne može u potpunosti zamijeniti osjećaj koji daju zdravi prirodni zubi. Stoga bi zdrave navike trebalo usvojiti od malih nogu.

Zubni implanti sa krunicama se u savremenoj stomatologiji smatraju najboljim rješenjem za liječenje nedostatka zuba. Procedura vezana za njihovu ugradnju traje nekoliko meseci i nije jeftina. Pa ipak, ni oni ne mogu da pruže osećaj prirodnih zuba. Zato, posvetite pažnju preventivi i birajte ono što je dobro za vas.

(RTS)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button