Politika

Tužilaštvo: Tim tužilaca danonoćno radi na slučaju “Dragičević”

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka saopštilo je da se danonoćno radi na istrazi u vezi sa smrću Banjalučanina Davida Dragičevića (21).

“Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka MUP RS je 29. marta dostavio izvještaj o smrti Davida Dragičevića. Tužilaštvo intenzivno nastavlja rad na ovom predmetu tako da, zaključno sa današnjim danom, nije protekao niti jedan dan, a da u ovom predmetu nije preduzeta neka istražna radnja”, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Loading...

U saopštenju se dodaje da je radu na ovom predmetu Okružno javno tužilaštvo Banjaluka posvećeno u cijelosti, tako da, osim postupajućeg tužioca koji je neposredno zadužen sa predmetom u radu učestvuje tim tužilaca.

Tužilaštvo: Nema prikrivanja

“Radi kontrole rada i nadzora u ovom predmetu, uključeno je i Republičko javno tužilaštvo, koje ostvaruje uvid i neposredno učešće u izvođenju svake pojedinačne istražne radnje. Ovim želimo osigurati da u navedenom predmetu nema, niti smije biti bilo šta prikriveno, te da je svaka istražna radnja preduzeta na zakonit način”, uvjeravaju iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Kako dodaju, od momenta kada je Tužilaštvo zaprimilo predmet od MUP-a RS pa do danas, preduzet je veliki broj istražnih radnji.

“Saslušan je i poligrafski ispitan veliki broj svjedoka, obavljeni su uviđaji i obdukcije, pribavljeni i pregledani snimci brojnih nadzornih kamera u gradu, izvršena ili su u toku brojna vještačenja…”, navode iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Biće još saslušanja

U nastavku, kako dodaju, predstoji saslušanje još svjedoka za koje se vjeruje da imaju saznanja o zbivanjima kritične noći i kretanju Davida Dragičevića, kao i pribavljanje i drugih dokaza.

“Ja kao glavni okružni javni tužilac koristim ovu priliku da zamolim, prije svega porodicu Davida Dragičevića, s kojom sam do sada imao više susreta kao i sa njihovim punomoćnicima i korektnu saradnju, ali i javnost Republike Srpske, da shvate i prihvate da tužilaštvo svim svojim raspoloživim kapacitetima, radi i provodi istražne radnje u ovom predmetu, riješeno da dođe do rezultata o smrti Davida Dragičevića”, naglašava se u saopštenju koji potpisuje Želimir Lepir, glavni banjalučki okružni javni tužilac.

Tajni dio

Dodaje da je istraga tajni dio krivičnog postupka tokom koga se ne mogu saopštavati detalji i otkrivati dokazi, jer bi to za tu istragu bilo pogubno.

“Na svaki javni nastup, miting, radio ili televizijsku emisiju tužilaštvo ne može odgovarati, jer se u njima traže detalji, koji naprosto moraju ostati u koricama predmeta, sve do konačnog njegovog okončanja”, ističe Lepir.

Lepir kaže da postupajući tužilac Dalibor Vrećo kao čovjek i profesionalac, na ovom predmetu radi predano, te da mu se još nije dogodio dan u kome nije ništa uradio u ovom predmetu, te da ga na “zub javnosti”, bez ikakvog osnova i povoda za to, stavljaju i porodica Davida Dragičevića i neki mediji Republike Srpske.

Lepir: Urađeno puno

“Prosto je nevjerovatno da se javnoj kritici izlaže, neko ko danonoćno i predano radi na predmetu i to ne sam, nego sa drugim tužiocima i pod nadzorom Glavnog okružnog javnog tužioca i Republičkog javnog tužilaštva RS”, ističe Lepir.

On ocjenjuje da se stvara medijska slika u kojoj, ni policija, pa ni tužilaštvo ne žele da otkriju krivca za smrt Davida Dragičevića, što, kako tvrdi, naprosto nije tačno.

“Sve što se radi, a urađeno je puno do sada, usmjereno je upravo u tom pravcu i niko od nas ne bi bio sretniji da cijela istina izađe na svjetlo dana. Mi smo, između ostalog i ljudi i roditelji, pa rezultat priželjkujemo ne samo kao profesionalci”, naveo je Lepir.

Kako je podsjetio, odlukom Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, rad na ovom predmetu, sa tužilaštvom, nastaviće i Uprava kriminalističke policije RS, umjesto Uprave za teški i organizovani kriminal koja je radila do sada.

Nema nove istrage

“Javnost mora i treba da zna da ovo nije neka nova istraga, nego ona ista istraga koju provodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka sa novim pomoćnikom, Upravom kriminalističke policije RS”, naveo je Lepir.

Ocijenio je da su jučerašnje organizovanje javnog skupa pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, te prozivanje i vrijeđanje onih koji rade na predmetu, kontraproduktivne mjere i pritisak koji je “neprimjeren i može samo istrazi naškoditi”.

“Još jednom molim građane da imaju povjerenja u svoje institucije te strpljenja, jer će tužilaštvo, nakon što provede sve planirane radnje i provjere u ovoj istrazi donijeti konačnu odluku i o njoj svakako obavijestiti javnost”, zaključio je Lepir.

(nezavisne.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!