Magazin

Zaštitite biljke sodom bikarbonom

Mladim biljkama, pogotovo saksijskim, treba malo pomoći da dosegnu svoj puni potencijal. Uz ove kućne preparate omogućite im da godinama rastu i cvjetaju u vašem domu.

Soda bikarbona

Loading...

Soba bikarbona preventivno štiti lišće biljaka, ali i nakon što je biljka zaražena.

Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa četiri litra vode i dodajte pola kašičice tečnog sapuna. Bocom s raspršivačem poprskajte po listovima i suzbićete gljivice i ostale parazite.

Osim što nećete morati da trošite novac na skupe pesticide, uništićete štetočine bez da uništavate i tlo. Takođe, djeca i ljubimci neće biti u opasnosti. Ali neke biljke su osjetljivije, pa rastvor prvo isprobajte na dijelu lista.

Kora od banane

Zbog aminokisjelina koje podstiču rast, čišćenje korom od banane je biljkama svojevrsni kozmetički tretman s hranjivom kremom.

Destilovana voda

Čišćenje listova od prašine iziskuje posebnu pažnju jer različiti tipovi biljaka različito reaguju na određene metode. Nećete pogriješiti ako što češće poprskate biljke raspršivačem, idealno kišnicom ili destilovanom vodom. Hemikalije iz vodovoda uglavnom nisu dobre za biljke, pogotovo za mlade.

Za biljke s mekanim listovima (bršljen, filadendron i geranije) poprskajte vodu po lišću triput nedjeljno, obavezno i s donje strane listova.

Čaj ili kafa

Biljke se hrane i preko korijena, pa će oživjeti ako ih zalivate vodom u koju ste dodali malo mineralne vode, kesicu čaja ili talog od kafe, a obožavaju i ustajalo pivo. Mješavinom vode i piva u razmjeri 1:1 možete da ih perete, ali i zalivate.

Nemasno mlijeko

Biljke dobro reaguju ako pri čišćenju u vodu dodate manju količinu nemasnog mlijeka. Tom mješavinom operite pojedinačno svaki list s obje strane. Voda s mlijekom će listovima dati blistavi sjaj i istovremeno otjerati parazite. Mlijeko mora da bude nemasno jer u suprotnom zapušava pore listova.

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!