Politika

Cvijanović: “Budžet Srpske je stabilan, likvidan, zaposlenost rekordna”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da “niko nikada nije rekao da je Republika Srpska ‘regionalno čudo’, već da je laž ono što su godinama tvrdili Mladen Ivanić i njegov PDP, kao i SDS, uporno najavljujući finansijski krah Srpske”.

– Iz godine u godinu najavljivali su kako će prestati isplata penzija, kako će izostati plate, kako nema investicija, kako je propala IRB i razne druge besmislice. I bez obzira koliko puta ih je realnost ili praksa demantovala oni su nastavljali sa istom pričom – rekla je Cvijanovićeva Srni upitana da prokomentariše izjavu počasnog predsjednika PDP Mladena Ivanića da je “uzalud velika priča da je Republika Srpska regionalno čudo, da je sve fantastično, da raste BDP kad u jednoj godinu Srpsku napusti 30.000 ljudi”.

Premijer Srpske je naglasila da niko nije rekao da je situacija sjajna, ali je činjenica da je u 2017. godini zabilježen rekordan broj zaposlenih, najveća pokrivenost uvoza izvozom u istoriji Republike, da su trendovi dobri…

– Što se tiče finansijskog stanja u Republici Srpskoj, o tome ćemo pričati za par dana u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Budžet je stabilan, likvidan, nema kašnjenja u izvršavanju obaveza, penzije smo postepeno povećavali u prethodnom periodu za ukupno 17,5 odsto i to ćemo nastaviti, plate će se takođe povećavati, povećavaju se sredstva za podsticaje u poljoprivredi sa 60 na 71 milion, obezbijeđen je rast osnovice za lične i porodične invalidnine od preko 16 odsto ukupno, gradili su se auto-putevi, putevi, studentski domovi, bolnice, škole…

– Ulazimo u veliki ciklus realizacije projekata širom Republike Srpske u svim našim opštinama,onako kako su ih one kandidovale po prioritetima. Uvodili smo i neka nova prava kao što je materinski dodatak od 405 KM mjesečno za nezaposlene porodilje, što bi inače bilo uvedeno i godinu ranije da Ivanićeva vlast u Sarajevu nije blokirala sredstva namijenjena Srpskoj – navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je za razliku od aktuelne vlasti u Republici Srpskoj, vlast u vrijeme kada je predvodio Mladen Ivanić ostala zapamćena kao jedina u istoriji Republike koja je smanjivala penzije isplaćujući ih po koeficijentu od 0,57 osto.

– Ostaće upamćena i po najvećem spoljnotrgovinskom deficitu, po famoznoj prodaji više od 400 preduzeća po ukupnoj cijeni od 25 miliona KM, i po činjenici da ni u jednoj opštini u Republici Srpskoj nisu realizovali nijedan strateški ili suštinski projekat – navela je Cvijanovićeva.

Što se tiče aktuelne vlasti SDS i PDP u Sarajevu, premijer Srpske je ocijenila da će “ostati zapamćeni po finansijskim blokadama koje su vršili prema institucijama i građanima Srpske, po izdajničkoj politici i pravljenju ustupaka prema političkom Sarajevu, po ignorantskom odnosu prema institucijama Srpske, po besmislenim pričama kako ćemo postati kandidat za članstvo u EU i da će se to desiti po principu ‘evo, samo što nije’, po izmišljanju priča, zajedno sa sarajevskom kuhinjom uključujući i pojedine ambasade, o militarizaciji Republike, o paravojnim formacijama”.

– Republika Srpska ide uzlaznom linijom i za razliku od, na primjer Mladena Ivanića i Vukote Govedarice, vjerujemo u Republiku Srpsku, u njene institucije i njene građane – poručila je Cvijanovićeva.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!