Banjaluka

Šta udišemo? Žalbe zakočile mjerenje zagađenja vazduha u Banjaluci

Kvalitet vazduha u Banjaluci nije kontrolisan skoro godinu zbog problema sa javnim nabavkama, a gradske vlasti tvrde da ne mogu ništa učiniti da riješe taj problem.

Prema informacija iz Gradske uprave posljednje mjerenje kvaliteta vazduha urađeno je u junu 2017. godine, odnosno prije 11 mjeseci.

Loading...

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je takva situacija nastala jer se iskomplikovao tender za izbor firme koja bi bila zadužena za taj posao.

– To se već pretvorilo u sapunicu koja se nalazi u petom ciklusu raznih žalbi – kazao je Radojičić.

Objasnio je da je grad lani raspisao javni poziv za mjerenje aerozagađenja te da su se na tender prijavila dva instituta.

– Izabran je onaj koji je ponudio povoljniju ponudu, a drugi se žalio na tu našu odluku Kancelariji za žalbe BiH. Oni su prihvatili tu žalbu, odnosno poništili su naš izbor prvog instituta – kazao je Radojičić.

Naveo je da je Gradska uprava nakon toga, poštujući odluku Kancelarije za žalbe BiH, posao dodijelila drugom institutu.

– Sve se još više zakomplikovalo kada se na izbor drugog instituta žalio institut koji smo prvobitno izabrali. Kancelarija za žalbe BiH je prihvatila i tu žalbu – kazao je Radojičić. Grad je, nakon što su oba instituta diskvalifikovana, poništio tender.

– Na to poništenje se ponovo žalio institut koji je u prvom krugu bio prvoplasirani i Kancelarija za žalbe je tu žalbu prihvatila i vratila u igru taj institut. Sada se, prema mojim saznanjima, na tu odluku žalio drugi institut i moramo sačekati da vidimo šta će dalje biti – rekao je Radojičić. Istakao je da procesi odlučivanja o žalbama traju i po nekoliko mjeseci te da ne zna kada bi ova situacija mogla biti razriješena.

– Ulaganje žalbi može trajati godinama i mi ne možemo ništa uraditi da bismo ubrzali proces odlučivanja. Sličnu situaciju smo imali sa tenderom za izradu urbanističkog plana, koji je tri godine bio zakočen zbog žalbi koje su ulagane. U međuvremenu, ne možemo nikoga ni angažovati da obavlja taj posao jer Zakon o javnim nabavkama kaže da firmu moramo izabrati kroz tender – naveo je Radojičić.

Građani smatraju da taj problem mora što prije biti riješen, jer ne znaju kakav vazduh udišu.

Moramo znati kakav vazduh udišemo i birokratija ne bi smjela biti prepreka – kazao je Drago Rajković.

Mjereno na tri lokacije

Pokretne ekološke laboratorije za mjerenje aerozagađenja nalazile su se na tri lokacije u gradu. Kvalitet vazduha je mjeren u centru grada kod objekta “Pošta”, u naselju Borik kod gradske “Toplane” i na Paprikovcu kod “Elektroprenosa”. Mjerene su koncentracije sumpor-dioksida, ugljen-monoksida, azotnih oksida, olova, benzena, prizemnog ozona, arsena, kadmijuma, nikla, benzo(a)pirena i lebdećih čestica.

(glassrpske.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!