Društvo

NATO krši Dejtonske principe i miješa se u unutrašnje stvari u BiH

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da bi ulazak BiH u NATO doveo do stvaranja dodatnih linija razdvajanja u Evropi i ne bi doprinio povećanju nivoa bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

 

“U ovom trenutku svjedočimo intenziviranju napora da se BiH ugura u tu alijansu. I ovo nesumnjivo predstavlja, ne samo miješanje u unutrašnje stvari BiH, već krši i dejtonske principe ravnopravnosti tri naroda u donošenju spoljnopolitičkih odluka, budući da u BiH ne postoji konsenzus o ovom pitanju, o čemu jasno svjedoči Deklaracija o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske”, rekao je Ivancov.

On je za “Glas Srpske” naveo da je očigledno riječ o vojnim ciljevima i zadacima koji nemaju nikakve veze sa utvrđivanjem demokratskih vrijednosti, provlačenjem stranih investicija i gašenjem šumskih požara, kako to pokušavaju da predstave neki od ruskih zapadnih partnera.

Komentarišući potez zvaničnog Brisela da upravo sada da zeleno svjetlo za ulazak BiH u NATO, Ivancov je istakao da je Rusija u više navrata iznosila negativan stav o proširenju NATO-a.

“Skoro polovina BiH protivi se ulasku u taj vojni blok, koji se tokom prošlih sukoba okrenuo protiv jedne od sukobljenih strana. Poginuli su ljudi, pričinjena je znatna materijalna šteta i stradala je priroda. Posljedice još osjećaju svi stanovnici BiH, bez obzira ne etničku pripadnost”, naglasio je Ivancov.

Ambasador Rusije smatra da je Kancelariju visokog predstavnika /OHR/ davno trebalo zatvoriti jer, kako je naglasio, taj institut je davno pregazilo vrijeme.

On je ukazao da je Moskva za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH i, kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, svoj zadatak vidi u doprinosu strogom poštovanju principa ovog sporazuma.

Ivancov je rekao i da su ruski geopolitički interesi na Balkanu u razvoju dugoročne saradnje, promovisanju političke i ekonomske stabilnosti i bezbjednosti u regionu.

Kada je riječ o dosadašnjoj saradnji Rusije i Republike Srpske, Ivancov je napomenuo da se ona dosljedno razvija u svim oblastima, uključujući ekonomiju, trgovinu, nauku, obrazovanje i kulturu.

On je podsjetio i da se posljednjih godina povećava izvoz voća i povrća na rusko tržište, te naveo i da napreduje bilateralna kulturna i humanitarna razmjena, zasnovana na dubokim istorijskim tradicijama.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!