Politika

Slične želje lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA za Savjet ministara

Srpskim predstavnicima i srpskom narodu niko ne može da oduzme ono što im pripada. Svako ima pravo na ambicije, a drugo pitanje je jesu li one realne – tako odgovaraju SNSD-ovci na sinoćnu izjavu lidera SDA. 

Iako je rekao da pregovori o formiranju Savjeta ministara moraju biti gotovi do 24. marta, Bakir Izetbegović ima svoj spisak želja koje će se, izgleda, teško ostvariti. 

Prioritet SDA je mjesto ministra finansija i trezora BiH, a zatim i Ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, pravde i Ministarstvo civilnih poslova BiH. S obzirom na to da SNSD, kao stranka koja vodi pregovore, takođe “tipuje” na iste pozicije, jasno je da se do dogovora neće moći tako lako.

“Da, to je, rekao bih, spisak želja Izetbegovića. Legitimno je da bošnjačka reprezentacija ima prava da traži određena ministarstva, kao što je legitimno pravo nas koji dolazimo iz Republike Srpske i legitimno pravo hrvatskog naroda da traži određene resore”, kaže Staša Košarac, član predsjedništva SNSD-a.

Apsolutni prioritet SDA je mjesto koje je dugo pripadalo HDZ-u. Vjekoslava Bevandu, poručuje Izetbegović, treba da zamjeni kadar stranke kojom on rukokovodi.

“Vrijeme je da malo tu promiješamo karte. Već predugo HDZ drži te vertikale finansija i vrijeme je da i mi tu malo pomognemo. Tako da mislim da će doći do toga da HDZ i gospodin Čović preuzmu Ministarstvo spoljnih poslova, a da mi preuzmemo Ministarstvo finansija”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Izetbegović pokušava da razjedini predstavnike srpskog naroda u Sarajevu ali mu to neće poći za rukom, kaže Nenad Stevandić. Lider Ujedinjene Srpske vjeruje da će SDA na kraju morati da prihvati dogovor.

“Njima je potpuno jasno da ne mogu bez nas da formiraju vlast i onda traže pukotinu u našim redovima, od najbanalnije do najozbiljnijih razloga da bi osporili formiranje vlasti na nivou zajedničkih institucija jer oni imaju predstavnike Srba koji njima odgovaraju”, kaže Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske.

Strankama iz Republike Srpske, bi, kako je ATV ranije pisala, mogli da pripadnu Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo komunikacija i transporta, Ministarstvo civilnih poslova ili Ministarstvo pravde BiH. Neke od tih resora, osim Bošnjaka, žele i Hrvati. Vremena za odluku, bar prema najavama lidera stranaka, i nema mnogo jer bi Savjet ministara trebalo da bude formiran do kraja mjeseca.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!