Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Mladost i ponos grada u spasovdanskoj litiji, turisti oduševljeni srpskim običajima

Služenjem svete arhijerejske liturgije, osvećenjem žita i lomljenjem slavskog kolača, te tradicionalnom spasovdanskom litijom, obilježena je krsna slava Banjaluke i Sabornog hrama Hrista Spasitelja – Spasovdan.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop banjalučki Jefrem, te episkopi novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i kanadski Mitrofan.

Uz rukovodstvo Grada, u litiji su učestvovali i predsjednik RS Milorad Dodik, banjalučki osnovci, članovi kulturno-umjetničkih društava, članovi SPD „Jedinstvo“, pripadnici Oružanih snaga BiH, mladi sportisti, te brojni građani.

https://www.facebook.com/gubanjaluka/posts/1075461255926552

Mnogi Banjalučani prisustvovali su ovom pravoslavnom običaju ističući da je predivno u spasovdanskoj litiji vidjeti djecu i mlade koji su ponos grada.

Slavskom tradicijom bili su oduševljeni i pojedini turisti koji su baš u tom momentu boravili u gradu, nekolicina posjetilaca iz Italije sve je pomno bilježila kamerama i fotoaparatima.

Gradonačelnik Igor Radojičić je čestitao Spasovdan svim Banjalučanima, a čestitke je uputio i prijateljskim gradovima Istočnom Sarajevu i Beogradu, koji proslavljaju istu krsnu slavu.

– Simbolika je da upravo ova tri grada obilježavaju Spasovdan, koji su bitni za Republiku Srpsku, Srbiju i srpski narod – istakao je gradonačelnik Radojičić, dodajući da je u vremenu u kome su mnoge moralne vrijednosti dovedene u pitanje, izuzetno važno da se “obnovi školstvo, podigne kulutra i duhovni život u našem gradu”.

(Srpska Info)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button