Banjaluka

Spasovdan slava grada – brojne manifestacije, obustava saobraćaja

Banja Luka i ove godine obilježava krsnu slavu grada – Vaznesenje Gospodnje Spasovdan, danas, 17. maja.

Na dan slave – u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 9 časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda – obaviće se Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

Loading...

U okviru obilježavanja Spasovdana, biće održani i sportski sadržaji, i to finale Kupa grada u kojem će se sastati FK Borac i FK Krupa na Vrbasu (17. maj, na Gradskom stadionu).

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva-parohija Banjolučka.

Zbog proslave Spasovdana, krsne slave grada doći će do obustave saobraćaja 17. maja, od 10:30 do 12:30 časova u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom Kralja Petra I Karađorđevića, dio od Ulice Marije Bursać do Aleje Svetog Save, izvršiće se preusmjeravanje autobusa preko stare autobuske stanice, odnosno u ulice Bulevar cara Dušana, Kninska, Vidovdanska, Vuka Karadžića i dalje postojećom trasom.

Otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata „Varnava, patrijarh srpski (1930-1937): pastir, graditelj, revnitelj i ispovjednik“, koju su pripremili Arhiv Republike Srpske i Banski dvor, te prigodnim programom „U susret Spasovdanu“ sinoć je u Banjoj Luci počelo obilježavanje Spasovdana, krsne slave grada.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je otvorio izložbu, rekao je da je važno držati se tradicije i da je obilježavanje slave nešto što je autentično u tradiciji srpskog naroda.

– Banja Luka, iako već lijepa, svake godine se mijenja na bolje i u svojoj bogatoj biografiji dodaje još po neku novu sliku. Povodom slave grada u četvrtak će Hramu Hrista Spasitelja biti služena sveta arhijerejska liturgija,te obavljen čin osveštanja slavskog žita i kolača, ali će biti otvoren i „Banjalučki festival cvijeća“ po kojem je ranije grad bio poznat – rekao je gradonačelnik.

U okviru Programa „U susret Spasovdanu“, Banjalučanima su se predstavili Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“, Mješoviti hor Univerziteta i Akademije umjetnosti Banja Luka, te hor sveštenika Eparhije banjalučke.

Spasovdansku svečanost uveličali su i folklorni ansambl i narodni orkestar Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“, te Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“, guslar Ivan Popović i gradski tamburaški orkestar.

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!