Privreda

Kaja dnevno zarađuje 64 hiljade KM ili 2,6 hiljada svaki sat!!!

Banjalučke “Tržnica” i “Čistoća”, osiguravajuća kuća “Atos” te firme “MG Mind” i “Mrkonjićputevi” u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje prošle godine su prijavile dobit od oko 23,4 miliona KM ili u prosjeku 64 hiljade maraka dnevno.

  • Samo pet, od niza drugih Kajinih firmi, je prošle godine prijavilo čistu dobit od 23,5 miliona KM
  • Dugovanja biznismena Mladena Milanovića Kaje premašila 50 miliona KM
  • Ubjedljivo najveću dobit od čak 13 miliona KM ostvario je “MG Mind”
  • “Tržnica” profitirala sa tri miliona KM, dok je “Čistoća” ostvarila dobit od oko 658.000 KM

Zajedno, ove firme duguju ukupno oko 51 milion KM, ali s obzirom na visoku profitabilnost servisiranje dugova nije upitno.

Loading...

Ubjedljivo najveću dobit od čak 13 miliona KM ostvario je “MG Mind”. U ovoj firmi Kaja je prihodovao 55,3 miliona KM, što je za dva odsto niže u odnosu na godinu ranije. Međutim, za tri odsto uspio je da smanji i rashode, sa oko 43 miliona, na 41,5 miliona KM.

I milionske obaveze mrkonjićki biznismen smanjio je za više od 30 odsto. Dugoročno “MG Mind” zadužen je oko osam miliona KM, dok kratkoročne obaveze iznose oko 31,1 milion KM.

Drugi Milanovićev ponos su “Mrkonjićputevi”, firma koja finansijski dobre ugovore potpisuje sa javnim preduzećem “Putevi RS” na čijem je čelu Nenad Nešić. Ona je prošle godine profitirala sa 3,1 milion KM, što je za 103 odsto više u odnosu na 2016. godinu kada je prikazala dobit od oko 1,6 miliona KM.

Prihodi “Mrkonjićputeva” iznose oko 14 miliona KM i niži su za oko 700.000 KM u odnosu na godinu ranije. Kao i “MG Mind”, i ova firma je smanjila rashode i to za 20 odsto, sa 13,1 milion na 10,4 miliona KM.

Ukupne obaveze iznose 5,7 miliona KM, od toga kratkoročne više od 5,6 miliona KM.

U kasi “Čistoće” i “Tržnice” četiri miliona KM

Kako sve Milanovićeve firme posluju pozitivno, tako je i banjalučka “Tržnica” u finansijskom izvještaju za 2017. godinu prikazala je dobit od oko tri miliona KM, dok je “Čistoća” zaradila 657.697 KM. Dobit „Čistoće“ je pala 46 odsto u odnosu na godinu ranije, tako da se može očekivati nastavak pritiska,koji su počeli prije nekoliko mjeseci, da gradska vlast Banjaluke odobri povećanje cijene građanima za odvoz smeća.

Prihodi “Tržnice” iznose 15,5 miliona KM, dok su rashodi povećani za dva odsto i trenutno su se zaustavili na oko 12,1 milion KM. Preduzeće je kratkoročno zaduženo sa oko 4,5 miliona KM, što je za oko 650.000 KM više u odnosu na 2016. godinu.

U istom period “Čistoća” je prihodovala 10,8 miliona, dok su rashodi zastali na oko 10 miliona KM. Kratkoročne obaveze firme iznose 1,7 miliona KM.

“Atosu” 3,5 miliona KM

Takođe, i “Atos osiguranje”, bivše „Bobar osiguranje“ ostvarilo je dobit od 3,5 miliona KM. Tokom prošle godine Milanovićeva osiguravajuća kuća dokapitalizovana je putem 12. emisije akcija i to sa 1,2 miliona KM.

Kratkoročne obaveze iznose 2,17 miliona KM, a odnose se na dugoročni kredit prema Privrednoj (Bor) Banci po ugovoru o preuzimanju duga zaključen 30. decembra 2015. godine, kada je dato jemstvo za ‘Bobar Autosemberija’ i ugovoru o preuzimanju duga kada je dato jemstvo ‘Bobar Group’”, navode u “Atos osiguranju”.

Društvo je ostvarilo prihode od premije osiguranja u iznosu od oko 17 miliona KM. Evidentirane su i naknade šteta u iznosu od 5,7 miliona KM, što je za 60 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Kajina ulica

Milanović je 19. decembra prošle godine preuzeo četvrtinu informatičke firme „MMSCODE“ u vlasništvu Slavka Bojića, bliskog prijatelja predsjednika RS Milorada Dodika. Udio od 25 odsto kupio je preko novoosnovane firme “Euro Bonus” koja se sada u registru poslovnih subjekata Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) vodi kao jedan od četiri suvlasnika firme „MMSCODE“.

Imovina mrkonjićkog biznismena godinama izaziva pažnju, kako javnosti, tako i istražnih organa.

Kompanije „MG Mind“ i „Mrkonjićputevi“ često dobijaju poslove u javnim preduzećima. Ove firme bave se raznim poslovima – od asfaltiranja, preko građevine do trgovine. „MG Mind“ je početkom 2011. godine za više od 30 miliona maraka kupio većinski paket akcija banjalučke „Tržnice“.

„Tržnica“ je u septembru 2016. godine postala većinski vlasnik banjalučkog komunalnog preduzeća „Čistoća“. „Tržnica“ je za 1,67 miliona KM kupila 24,8 odsto akcija od investicionih fondova, što joj je bilo sasvim dovoljno da poveća svoj vlasnički udio na tek nešto više od 50 odsto ili preciznije na 51,02 odsto.

Kompanija “MG Mind” krajem 2015. godine postala je vlasnik tadašnjeg “Bobar osiguranja” iz Bijeljine, a naredne godine ova osiguravajuća kuća dobila je i novo ime – „Atos osiguranje“. U maju pretprošle godine Milanović je ponudio čak 23,1 milion evra za kupovinu zemljišta na kojem se nalazila bivša Tvornica duhana u Ljubljani i objekta u izgradnji.

Tu je oko 80.000 metara kvadratnih predviđenih za izgradnju i ima nekih objekata koji su pod zaštitom države. U jednom objektu se nalazi uprava za izdavanje ličnih dokumenata za Sloveniju, a u jednom ima fakultet. Od zakupnina se na godišnjem nivou ostvari prihod od milion evra, tako da je to sigurno najbolji projekat u Sloveniji“, rekao je tada za CAPITAL.

Tako je pokušavao da nastavi da širi svoje poslovanje u Sloveniji, gdje je prije dvije godine kupio komunalno preduzeće KPL iz Ljubljane. Među osam ponuđača “MG Mind” je za to preduzeće ponudio najvišu otkupnu cijenu, odnosno 7,9 miliona evra.

Mladen Milanović Kaja, kako je CAPITAL istraživao 2015. godine, vlasnik je robne kuće “Merkur” (836 kvadratnih metara), robne kuće “Atina” (1.121,6 kvadratnih metara), poslovnog objekta “Stara pošta” (184,76 kvadratnih metara) – svi u Gospodskoj ulici u Banjaluci.

Posjeduje još devet objekata u strogom centru Banjaluke: RK “Centar“, poslovni prostori “Čelik“, “Željezo“, “Tehnograđa 1 i 2“, “Merkur 2“, “Grmeč“, “Lauš” i “Tehnometal“.

(capital.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!