Privreda

PURS: Prihodi za pet mjeseci premašili milijardu maraka

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupila ukupno 1,01 milijardu maraka, što je za 58,7 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine, čime je dalje nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda u Srpskoj.

U Poreskoj upravi kažu da su tako u prvih pet mjeseci ove godine direktni porezi naplaćeni u iznosu od 243,5 miliona maraka, što je za 30,9 miliona KM ili 15 odsto više nego u uporednom periodu. U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 125 miliona KM, što je za 18,7 miliona KM ili 18 procenata više.

Loading...

U ovom periodu porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 103,5 miliona maraka ili osam odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 5,9 miliona KM ili četiri procenata više. Takođe, povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prvih pet mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 9,1 milion KM, što je za 4,2 miliona KM ili 86 procenata više u odnosu na uporedni period.

Kada su u pitanju doprinosi, ističu da su u prvih pet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 589,6 miliona KM, što je za 17,5 miliona KM ili tri odsto više nego u prvih pet mjeseci 2017. godine. Tako je za Fond PIO naplaćeno 334,6 miliona maraka ili 19,1 milion KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 210,7 miliona maraka što je manje za dva procenta u odnosu na uporedni period.

Pored toga, rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 28,3 miliona KM ili 17 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 13,8 miliona KM ili 15 procenata manje. Naime, Zakonom o doprinosima koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine stopa doprinosa za dječju zaštitu je povećana za 0,2odsto, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2 odsto, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječju zaštitu Srpske, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje RS.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-maj ove godine ostvarena je naplata od 166,2 miliona KM, što je za jedan odsto ili 1,6 miliona maraka više nego u istom periodu 2017. godine.

U Poreskoj upravi navode da su tako takse i naknade naplaćene u iznosu od 94,8 miliona maraka, što je za 12,9 miliona maraka manje.

Naime, glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Јavno preduzeće Šume Srpske u februaru prošle godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta. U prvih pet mjeseci ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 10,9 miliona maraka ili četiri procenta više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 7,7 miliona KM ili četiri odsto manje.

Kada je u pitanju ovaj segment javnih prihoda, ističu i da su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 30,7 miliona maraka, što je za 9,8 miliona KM više nego u prvih pet mjeseci 2017. godine. Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu januar-maj 2018. godine naplaćene u iznosu od 22,1 milion KM, što je za 27 odsto više nego u uporednom periodu.

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prvih pet mjeseci 2018. godine su naplaćene u iznosu od 13.239.809 KM, što je povećanje za 8,7 miliona maraka.

Inače, u periodu januar-maj ove godine na području Republike Srpske registrovano je 565 poreskih obveznika-pravnih lica i 1.221 poreski obveznik-preduzetnik, dok je istovremeno odjavljen 121 poreski obveznik-pravno lice i 456 poreskih obveznika-preduzetnika.

Tabelarni prikaz ostvarenja naplate javnih prihoda u periodu januar-maj 2018. godine, te poređenje sa naplatom iz istog perioda 2017. godine postavljen je na internet stranici Poreske uprave Srpske.

(NN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!