Politika

Republički zavod za statistiku: Povećanje broja turista

Republiku Srpsku je za prva četiri mjeseca ove godine posjetilo 106.640 turista koji su ostvarili 280.085 noćenja, što je povećanje dolazaka gostiju za 17,2 odsto, a noćenja za 23,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od tog broja, 51.663 domaća gosta ostvarila su 117.063 noćenja, a 54.977 stranih turista 163.022 noćenja.

Loading...

Broj noćenja domaćih gostiju u prva četiri mjeseca ove godine veći je za 22,1 odsto, a stranih za 24,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najveći broj noćenja – 94.798 ostvareno je u banjama, od čega su 57.117 imali strani gosti.

Strani turisti pokazali su i interesovanje za planinske destinacije, gdje su ostvarili više od 52.000 noćenja.

Najveći broj stranih turista u posmatranom periodu bio je iz Srbije i iz Hrvatske.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je broj noćenja koje u Srpskoj ostvaruju strani turisti već duže vrijeme veći od noćenja domaćih gostiju.

Prema njegovim riječima, razlozi za to mogu biti višestruki, od platežne moći, odnosno razlika u sposobnosti platežnih moći domaćih i stranih turista, preko efikasnosti promotivnih aktivnosti turističkih firmi i organizacija, pa do navika u toj oblasti.

Markićević je naveo i da su ranije strani turisti iskazivali više interesovanja za takozvana ostala turistička mjesta, dok je sada znatno primjetan trend rasta noćenja na planinskim destinacijama i banjama.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!