Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

STRAVA NA CRESU Radnici iz BiH seksualno iskorištavali djecu: ‘Sve je počelo na plaži. Jedna djevojčica je napunila 14, druga nije…’

Dvojica mladih muškaraca iz BiH smještena su juče popodne u riječki zatvor pod sumnjom da su seksualno iskoristili i bludničili sa dvije 14-godišnje djevojčice.

Jedan 37-godišnjak i jedan 26-godišnjak, obojica iz Doboja, osumnjičena su za po dva kaznena djela ‘spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina’.

Inkriminirana događanja zbila su se tokom posljednjih desetak dana maja u jednom mjestu na ostrvu Cresu, gdje su dvojica iz BiH radila. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji slučaja, sve se dogodilo nakon što su dvojica radnika iz BiH na jednoj plaži upoznali dvije djevojčice, od kojih je jedna napunila 14 godina, a druga nije.

Poslije je došlo do intimnog druženja dvaju parova što je na kraju – s obzirom na to da su djevojčice mlađe od 15 godina – pretočeno u kaznenu prijavu protiv dvojice iz Doboja, zbog seksualnog iskorištavanja. Obojicu se tereti da su delikte počinili svjesni nedopuštenosti svog postupanja i činjenice da maloljetnice nemaju navršenih 15 godina života.

Inkriminacije protiv 37-godišnjaka su teže nego protiv njegovog sugrađanina, njega se tereti da je intimno druženje s jednom djevojčicom iskoristio i za čin koji kazneni zakon izjednačava sa spolnim odnosom. Mlađeg muškarca se pak sumnjiči da je naveo drugu djevojčicu da se ljube, na intimne dodire, odnosno bludne radnje. Jedno od mjesta na kojem su se dogodili slučajevi seksualnog uznemiravanja jest napuštena kamp kućica.

Koliko se može saznati, prijava policiji o ovim slučajevima nije stigla od djevojčica, nego od treće osobe. Nakon okončanog policijskog kriminalističkog istraživanja ocijenjeno je da su sumnje u kaznena djela osnovana i Dobojlije su uhapšene.

Nakon ispitivanja u tužilaštvu juče poslijepodne su dvojica izvedena pred istražnog sudiju Županijskog suda u Rijeci Vladu Bosnera koji im je odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke. Obojica su dosad neosuđivana. Advokati dvojice osumnjičenih, Harun Bašagić i Marko Kuvač, najavili su žalbu na rješenje o istražnom zatvoru.

Dokažu li se na kraju teške sumnje, 37-godišnjaku prijeti kazna od jedne do deset godina zatvora, a 26-godišnjaku od šest mjeseci do pet godina zatvora.

(jutarnji.hr)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button