Hronika

PEDOFILIJA U BiH UZIMA MAHA Zašto svi žmire pred slučajem zlostavljane djevojčice iz Zenice

Javnost se posljednjih sedmica zgražava novim slučajem pedofilije u Zenici, a o kojem Dnevni avaz piše već dvije sedmice.

Loading...

Zasigurno su seriju tekstova o gnusnim detaljima o tome kako je Mensud Hodžić (62), nastavnik u Osnovnoj školi “Musa Ćazim Ćatić”, u Područnoj školi u Blatuši, prema njenim tvrdnjama, slao poruke svojoj 14-godišnjoj učenici i nudio joj seks, pročitali brojni policajci, inspektori, ombudsmeni, tužioci, socijalni radnici…

Ne znamo jesu li se i oni poput mahom roditelja i svekolike javnosti zgražavali nad stravičnim porukama koje je djevojčica dobijala i još ih dobija, ali ono što znamo jeste da su pred još jednim slučajem pedofilije svi oni koji su trebali reagovati i koji su za to dobro plaćeni iz džepova poreskih obveznika BiH zažmirili.

Tek nakon što je Avaz danima pisao o ovom slučaju, a žrtva i njena porodica iz dana u dan odlazili u policiju s novim dokazima uznemiravanja, ne samo pohotnog i bolesnog nastavnika kojem bi njegova učenica mogla biti unuka, nego i njegovog sina, reagovala je policija i izvršila pretres stana i mobilnog telefona nastranog nastavnika.

Zakazala je i škola u kojoj radi nastavnik koji zlostavlja učenicu. Umjesto da su, u iščekivanju mjera policije, poduzeli hitne disciplinske mjere, oni su pokušali problem riješiti na način što su nastranog nastavnika prebacili da bude razrednik drugom odjeljenju! Sistem je poštedio predatora, a žrtvu je ostavio na milost i nemilost monstruoznom daljnjem iživljavanju još radnika jedne obrazovne institucije.

U ovom trenutku niko nema odgovor ko ovakve slučajeve zataškava i “gura ih pod tepih”.

Adekvatnog odgovora policijskih i pravosudnih organa na stravične ispovijesti zlostavljane djevojčice i njene porodice nema. Ovaj slučaj je još jednom skrenuo pažnju na to da se nadležni u BiH ne bave dovoljno problemom pedofilije, koja je evidentno u porastu.

Na nivou BiH čak nema ni registra pedofila. U FBiH nema volje da se on uspostavi, dok ga je Republika Srpska nedavno uvela i on se pokazao efikasnom branom protiv zapošljavanja presuđenih pedofila u školama.

Nema registra u Federaciji BiH

Niko, naime, u Srpskoj se ne može zaposliti u nekoj od škola, vrtića ili drugih ustanova koje podrazumijevaju rad s djecom ako je imao problema sa zakonom zbog zlostavljanja najmlađih. U RS čak su i zatvorske kazne za pedofiliju uglavnom puno više od onih u FBiH.

U FBiH i presuđeni pedofili nesmetano rade u školama. Jedan od njih je Samir Alihodžić, nastavnik fizičkog vaspitanja koji je zbog pedofilije osuđen pred Opštinskim sudom u Sarajevu na godinu zatvora, ali kao prosvjetni radnik predavao je i tokom sudskog procesa, a i sada, kako se saznaje, radi u školi.

Glavni kantonalni tužilac Bosanskopodrinjskog kantona Mirsad Bilajac, komentarišući za Avaz izostanak pravovremene reakcije nadležnih u slučaju prijave nastavnika u Zenici za pedofiliju, ali i inače o ovoj pošasti, kaže da se u ovakvim slučajevima svi moraju uključiti kako bi prvenstveno pomogli žrtvi zlostavljanja.

– Centar za socijalni rad treba da odigra veliku ulogu, naročito nakon prijave samog slučaja i procesuiranja počinioca. Centar je taj koji svojim radom treba da otkloni svaki strah i nelagodu kako kod same žrtve tako i kod njene porodice, da se postara da oštećena strana bude pošteđena bilo čega negativnog nakon razotkrivanja mučnog slučaja. Ako treba, i žrtva da se smjesti u odgovarajuću ustanovu. Neophodno je takvim porodicama, čije je dijete bilo žrtva nekog oblika zlostavljanja, pomoći i zaštititi ih – smatra Bilajac.

O najnovijem slučaju pedofilije u Zenici tamošnji MUP i Tužilaštvo još provode istražne radnje.

Situacija u komšiluku

Pedofilije je sve više i u Hrvatskoj i Srbiji. Premda i u tim zemljama pedofili uglavnom ne dobiju maksimalnu kaznu koju zakon propisuje za ta nedjela, evidentno je da su njihove nadležne institucije mnogo promptnije u slučajevima kada žrtva već prijavi predatora. I iz medija je vidljivo da u takvim situacijama nasilnici odmah završavaju iza rešetaka.

Obje te zemlje imaju i registre pedofila, što im znatno olakšava borbu protiv tog zla. U Hrvatskoj je propisana kazna zatvora za ta nedjela od tri do dvanaest godina, a u Srbiji do osam godina.

U Srbiji se pedofili osuđuju po Marijinom zakonu, usvojenom 2013. godine i nazvanom po djevojčici Mariji Jovanović, žrtvi pedofila Mladena Ogulinca, koji je ovu osmogodišnjakinju silovao i ubio 2010. godine. Po tom zakonu za osuđene pedofile važi obaveza javljanja policiji i uspostava nadzora nad njima.

Smanjuju im kazne

I dok je u Srbiji zakonom zabranjeno umanjenje kazne pedofilima, u FBiH nerijetko se pedofilima smanji ionako blaga kazna. Naprimjer, Vrhovni sud Federacije BiH za tri mjeseca skratio je zatvorsku kaznu Anti Čečuri iz Livna, osuđenom 2015. na dvije i po godine zatvora zbog toga jer je godinama seksualno zlostavljao dvije sestre od 10 i 11 godina.

Najpoznatiji slučajevi pedofilije u BiH

Prije nekoliko dana Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Zoranu Tepavčeviću iz Kalinovika, osuđenom na 12 godina zatvora zbog polnog nasilja nad djetetom.

Senad Mustedanagić, sportski trener i pedofil iz Cazina, otkriven je 2010. godine kada se 14-godišnji učenik povjerio roditeljima da ga je trener zlostavljao. Mustedanagić je uhapšen, ali nakon jednomjesečnog pritvora je pušten, kada je pobjegao u Hrvatsku. Kasnije je u Zagrebu zlostavljao trojicu dječaka zbog čega je osuđen na 16 godina zatvora, a pred Kantonalnim sudom u Bihaću na 12-godišnju robiju.

Edin Šebo je osuđen na dvije i po godine zatvora za seksualno zlostavljanje osmogodišnjeg dječaka u sarajevskom naselju Buča Potok.

Sudo Lavić, bivši direktor JU “Deseta osnovna škola” na Ilidži, osuđen je početkom ove godine na osam godina zatvora jer je zlostavljao maloljetnicu iz škole gdje je radio.

Dragiša M. iz Banjaluke osuđen je na 15 godina robije jer je svoju kćerku seksualno zlostavljao od njene šeste godine.

Slobodan T. iz Čelinca osuđen je na 15 godina i mjesec zatvora zbog višestrukog silovanja svoje kćerke.

Anđelko Đokić je kao bivši radnik Centra za socijalni rad u Banjaluci osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja 16-godišnjeg dječaka, štićenika institucije u kojoj je radio.

Pero Gužvić iz Srpca osuđen je na deset godina i šest mjeseci zatvora, jer je počinio polno nasilje nad dvije djevojčice od 10 i 11 godina.

Luka Kertić iz Modriče osuđen je na šest godina zbog polnog nasilja nad jednim dječakom s područja Modriče, piše Avaz.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!