Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Magazin

Cvjetna energija: Pit bulovi revolucije

Decenijima su pit bulovi stigmatisani od strane društva i prikazivani kao krvoločni psi.

Ovo je zapečatilo sudbinu nebrojeno pasa ali i njihovih vlasnika koji su svakodnevno suočeni s predrasudama.

Serija fotografija, Cvjetna energija, umjetnice Sophie Gamand koja se već dugo godina bavi fotografisanjem kućnih ljubimaca, izaziva način na koji društvo percepira i tretira pit bulove skraćivanjem emocionalne udaljenosti između gledaoca i ovih neshvaćenih pasa.
Portreti slave život i dostojanstvo tih duševnih stvorenja koji su na milosti ljudi.

Svi ‘modeli‘ iz serije su psi iz azila koji su, u vrijeme kad su nastale fotografije, čekali ‘usvojenje‘ a za koje se misli da pripadaju pit bull grupi pasa.

Serija je inspirisana stilom baroka i rokokoa, koristeći tradicionalne načine portretisanja. Cvijeće simbolizuje prolaznost života, podsjećajući nas da su ta stvorenja krhka i dragocjena.

Pit bulovi su poput svih ostalih pasa: potrebna im je odgovarajuća njega, trening i socijalizacija. Nažalost, zbog svog lošeg imidža, imaju lažnu reputaciju da su opasniji od ostalih pasa, pa stoga privlače neodgovorne vlasnike koji traže “zastrašujućeg psa” i nastoje razviti te osobine u njima.

S ovom serijom, umjetnica se pita da li je umjetnost dovoljno snažan alat koja bi promijenila način na koji doživljavamo pit bulove.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button