BanjalukaPolitika

O gradnji Hidroelektrane na Vrbasu odlučivaće i Skupština grada! (VIDEO)

O gradnji hidroelektarana na Vrbasu odlučivaće i gradski parlament. Rekao je ovo u izjavi za Banjalučku hroniku Elta televizije gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

„Inicijativa je zvanično pokrenuta, došla je zvanično kod nas, u Gradsku urpavu, mi smo ju poslali na teren, da se o njoj izjasne mjesne zajednice, izjasniće se naša Odjeljenja u Gradskoj upravi, trebamo imati stav Pravoblranilaštva, trebaće nam i određene studije, pa će na kraju, kada se privesu kraju ove procedure, Skupština grada zauzeti stav.“ kazao je Radojičić

Odogovarajući na pitanje, kakav stav će zauzeti Gradska urpava, Radojičić je rekao da nadležna Odjeljenja najprije prikupljaju stavove građana.

„Mišljenja su dosta podijeljena, čini mi se. Jedan dio ljudi je mišljenja da nam treba taj kapacitet, jer je zapadni dio Republike Srpske u ozbiljnom deficitu sa električnom energijom, mi osim Bočca i nemamo drugih izvora električne energije na ovom području, a sa druge strane postoji i vrlo ozbiljan, tvrd i utemeljen stav svih onih koji su za zaštitu životne sredine, jer izgradnja svake nove hidroelektrane ipak mijenja životnu sredinu. Doduše ovo jeste Krupa niska a ne Krupa visoka, ali ipak dolazi do značajnih promjena na terenu. Prema tome ima ozbiljnih argumenata i za jednu i za drugu stranu.“ -rekao je danas Radojičić prilikom obilaska radova na komunalnoj infrastrukturi u Rekavicama i Krminama.

[ads1]

Radojičić je naglasio da će njegov stav biti poznat, kada pročita Studiju zaštite životne sredine koju još nije dobio i kada čuje stavove građana sa terena.

Protiv gradnje HE na rijeci Vrbas sinoć su se izjasnili banjalučki ribolovci. Na sinoć održanoj Skupštini SRD Banjaluka usvojena je i odluka kojom se protive izgradnji hidroelektrana na Vrbasu. Društvo će tražiti mišljenje i drugih udruženja i klubova koji imaju iste ili slične interese, te će zajedno sa njima raditi na izradi sporazuma o saradnji sa kojim će se udružiti u borbi protiv izgradnje hidroelektrana, rekao je član UO SRD Banjaluka Bojan Šurlan.

Podsjećamo da se gradnji HE na Vrbasu protivi Savjet MZ Krupa na Vrbasu, koji bi svoj konačni stav trebao donijeti na sjednici koja će biti održana početkom iduće sedmice, dok su Savjeti Mjesnih zajednica Rekavice, Krmine i Krupa dali zeleno svjetlo za izgradnju HE na Vrbasu.

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!