Kultura

Nag čovjek u parku Petar Kočić. ”Špekulacija življenja” umjetnički projekat Mladena Miljanovića

Nag čovjek koji se sunčao na postavljenoj granitnoj ploči u centru Banjaluke umjetnički je performans u sklopu projekta “Špekulacija Življenja” umjetnika Mladena Miljanovića.

Go mladić na granitnoj ploči kaže Miljanović, samo je prvi dio performansa koji se bavi sukobom između dva aspekta, patetične komemoracije svega živoga.

Loading...

“Ovo je samo jedan u nizu radova koji upravo problematizuju mogućnost spomenika kao mjesta življenja i kao mjesta događanja života a ne kao mjesta patetike, tuge, jada i mržnje”, rekao je Miljanović.

Kompletan performans snimala je filmska Ekipa iz Berlina koja priprema dokumentarni film o proslavljenom BH umjetniku i njegovoj umjetničkoj praksi. O performansu je bila obavještena Policijska uprava Banjaluka.

Prije Banjaluke, Miljanović je u Doboju uradio dva performansa, sastavio je muzički bend od ratnih veterana sve tri sukobljene strane u BiH koji su snimili pjesmu “Napravila Amerika od Bosne državu”. U okolini Doboja je sniman spot za tu pjesmu.

Mladen Miljanović, prvi put je “šokirao” javnost, a najviše svog profesora, kada je izveo performans u saradnji sa MUP-om RS. Tada je specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srpske spektakularno privela Miljanovićevog profesora. Kada su mu na kraju tog hapšenja i ispitivanja rekli da je riječ o performansu njegovog studenta, profesor je u najmanju ruku bio šokiran ali i oduševljen.

Miljanović je prepoznatljivo ime u savremenoj umjetnosti u svjetskim kulturnim centrima rođen je u Zenici 1981. godine. Nakon završene srednje škole u Doboju, odlazi u Školu rezervnih oficira gdje dobija čin vodnika. Kao vodnik tri mjeseca obučava 30 regruta. Poslije završenog roka upisuje Akademiju umjetnosti (Odsjek za slikarstvo) u Banjaluci.

Dobitnik je nagrade Rotary kluba 2005. za postignuti uspjeh na studijima i nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske za najbolje radove na završnoj izložbi Akademije umjetnosti, Banjaluka, 2006.

Mladen Miljanović dobitnik je i nagrade “Zvono” za najboljeg mladog umjetnika u BiH 2007. godine, Henkelove nagrade za umjetnost 2009. godine, kao najbolji umjetnik iz regiona centralne i istočne Evrope i centralne Azije, na osnovu koje je izlagao u bečkom MUMOK-u.

Smatraju ga za jednog od najzanimljivijih stvaralaca koji su se pojavili posljednjih godina na umjetničkoj sceni Istočne Evrope.

“Otkrio” ga je 2009. godine italijanski istoričar umjetnosti Masimilijano Đioni koji ga je uključio u svoju autorsku trijenalnu kolektivnu smotru evropske likovne scene koju organizuje u Novom muzeju u Njujorku pod nazivom “Mlađi od Isusa” (znači mlađi od 33 godine).

Učestvovao je na više kolektivnih izložbi i umjetničkih radionica, između ostalih “Halo bing, kako brat”, Umjetnička galerija BiH, Sarajevo, 2005., “Kontinentalni doručak”, Muzej savremene umjetnosti RS, Banjaluka, 2006.

Ove godine samostalno izlaže u Veneciji, Njujorku, Zagrebu, Umagu i na Cetinju, te kolektivno u Hamburgu, Utrehtu i Beču.

(blmojgrad.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!