Hronika

Šestogodišnjaku odrubili glavu jer je “krive vjere”?

Šestogodišnji dječak obezglavljen je pred očima svoje majke u Saudijskoj Arabiji zato što pripada “krivoj” grani islama, prenosi Mirror.

Dijete je navodno ubijeno u svetom gradu Medini, prilikom posjete hramu poslanika Muhameda, prenosi Avaz.

Dječak Zakaria Al-Jaber i njegova majka posjetili su hram poslanika Muhameda u Medini, gdje su im prišli nepoznati muškarci i pitali ih jesu li oni šiti.

Majka je navodno odgovorila potvrdno, te se nakon nekoliko minuta pored njih zaustavio automobil iz kojeg su izašli muškarci i oteli joj dječaka iz ruku, javlja Mirror.

Dječaka su muškarci slomljenim staklom ubadali u vrat sve dok mu nisu odrezali glavu.

Bespomoćna majak je vrišteći gledala kako joj ubijaju dijete, niko navodno nije reagirao, a rezultati istrage još nisu poznati.

Saudijska Arabija većinski je sunitska zemlja, a pripadnici drugih vjeroispovijesti, uključujući druge grane islama, često su meta progona i nasilja.

Shia Rights Watch, američka organizacija za prava šita oglasila se povodom ove vijesti.

– Saudijska šitska zajednica tuguje u znaku solidarnosti s roditeljima. Ovaj incident rezultat je stalnog kršenja prava i nedostatka zaštite šitske populacije od strane saudijskih vlasti. Saudijski šiti godinama trpe teror vlasti zbog svoje vjere – navodi se u saopštenju.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!